Alleen vedette op het voetbalveld

Jefferson Farfán speelt vanavond met PSV in de achtste finales van de Champions League tegen Lyon. De sterspeler uit Peru heeft zich snel aangepast.

Met een bedeesde stem verontschuldigt Jefferson Agustin Farfán Guadalupe zich. 'Sorry maar ik heb nu echt geen tijd. We moeten eten. Als ik te laat kom, krijg ik een boete', zegt de 21-jarige stervoetballer na de laatste training van PSV in de aanloop naar het treffen met Olympique Lyon.

De meeste PSV'ers staan even verderop rustig journalisten te woord, maar Farfán sjokt in het kielzog van zijn Braziliaanse collega's Alex en Gomes de trap van het Philips Stadion op en ploft neer in de eetzaal. Een suppoost houdt bij de deur de media buiten. Farfán mag dan op dit moment dé ster van de Nederlandse landskampioen zijn, het liefst speelt de aanvaller naar buiten toe de rol van bescheiden teamspeler.

Guus Hiddink heeft de afgelopen anderhalf jaar binnenskamers een hele andere Farfán leren kennen dan het beeld dat de buitenwereld van hem heeft. De trainer van PSV noemt zijn spits zelfs 'een gangmaker in de groep'. 'In de kleedkamer trekt Farfán veel op met de andere latino's, maar hij dolt ook net zo makkelijk met de Marokkaantjes [Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati, red.] Van vedette-neigingen heeft hij geen last. Daar krijgt overigens ook niemand in deze groep de kans voor. Al hebben spelers als Alex, Gomes en Farfán wel aansluiting gevonden bij de internationale top.'

Hiddink heeft wel een verklaring voor de introverte houding van Farfán. 'Het is vooral een kwestie van cultuurverschil. In hun eigen land willen journalisten van alles weten. Van elk klein dingetje wordt een zaak gemaakt. Dat maakt de Zuid-Amerikaanse spelers achterdochtig. Als ze een journalist zien, voelt het voor ze alsof ze met de rug tegen de muur staan. Een jongen als Farfán moet nog leren omgaan dat dat in Nederland niet altijd nodig is. Dat heeft zijn tijd nodig.'

Na het middagmaal ontkomt Farfán er niet aan om toch een aantal vragen te beantwoorden. 'Oké. nu kan het wel even', zegt hij kijkend op zijn horloge. Verbaasd over zijn stormachtige ontwikkeling bij PSV - in anderhalf jaar tijd groeide hij van een jong Peruaans talent uit tot topper in de eredivisie - is hij zelf niet. 'Godzijdank gaat alles goed met mij', zegt La Foquita (Het Zeehondje) kalmpjes. 'Ik heb me snel aangepast bij PSV. Het is voor mij belangrijk dat ik veel Zuid-Amerikaanse collega's heb.' Op hetzelfde moment komen Alex en Gomes langslopen. 'Ja, dat klopt wij hebben hebben hem geholpen', zeggen ze dollend. Op het gelaat van Farfán verschijnt een glimlach, maar zijn antwoorden blijven bloedserieus. Zeker als de naam Hiddink valt. 'Nee, het maakt mij niet uit of de trainer straks vertrekt of blijft. Dat is helemaal zijn zaak. Ik heb hier nog een contract en wil graag bij PSV blijven. Ik zou graag met deze club de Champions League winnen. Maar vanavond tegen Lyon zullen we het al moeilijk genoeg krijgen. Goed zo?', zegt Farfán die vervolgens zijn tas om zijn schouders slingert en naar de spelersbus loopt.

Voor zijn doen heeft Farfán al uitgebreid geantwoord. Journalisten uit zijn geboorteland hebben alleen contact met de voetballende volksheld uit Lima als hij in Peru is. Zijn telefoonnummer in Eindhoven hebben ze niet. En rondom interlands praat hij maar spaarzaam met de Peruaanse pers waarvan een deel keer op keer weer begint over een kind dat hij bij een voormalige vriendin zou hebben.

Het liefst spreekt Farfán met zijn voeten. Dat gaat hem overigens de laatste tijd uitstekend af. Met zeventien competitietreffers maakt hij week in week uit het verschil voor PSV. En ook in de eerste ronde van de Champions League was hij dit seizoen al twee keer trefzeker. Op het veld begint Farfán steeds meer vergelijkingen te vertonen met zijn voorganger Romário, maar buiten de witte lijnen gaat elke vergelijking met de Braziliaanse topscorer mank. Hiddink, die in het verleden ook met Romário werkte, lachend: 'Ik vind het prima zo. Laat Farfán maar vooral zo blijven.'

    • Koen Greven