Acupressuur helpt bij rugpijn

Acupressuur werkt beter tegen chronische lage rugpijn dan fysiotherapie. Dat schrijven onderzoekers uit Taiwan in een online gepubliceerd artikel in de British Medical Journal.

Acupressuur is een oude Oosterse geneeswijze die ook in Nederland wordt toegepast, in de alternatieve sector. Bij acupressuur drukt de therapeut met handen, vingers of soms nagels op plaatsen waar acupuncturisten hun naalden steken: op de knopen van de meridianen. Die meridianen worden onderscheiden binnen de acupunctuur, maar anatomen hebben nooit kunnen aantonen dat die banen werkelijk bestaan.

De Taiwanese onderzoekers lieten 64 patiënten met onverklaarbare lage rugpijn die meer dan vier maanden duurde door een acupressurist behandelen. 65 soortgelijke en vergelijkbare patiënten gingen voor een behandeling naar de fysiotherapeut. Die gaf een op de patiënt toegespitste standaardtherapie. De patiënten kregen zes behandelingen binnen één maand en werden daarna nog zes maanden gevolgd.

De met acupressuur behandelde patiënten gingen duidelijk beter vooruit dan de groep die fysiotherapie kreeg. Vrijwel iedereen die acupressuur kreeg verdween uit de categorieën 'bedgebonden', kreupel of ernstige pijn, naar de lichtere categorieën met matige of vooral geringe klachten. Patiënten die fysiotherapie kregen eindigden na zes maanden vooral in de groep met matige klachten, terwijl ook nog vrij veel mensen ernstige klachten hadden.

De richtlijnen van Nederlandse huisartsen raden patiënten die meer dan vier maanden lage rugpijn hebben geen fysiotherapie en ook geen acupressuur aan. Deze mensen zijn vaak het meest gebaat bij een multidisciplinaire aanpak: zelf oefenen en cognitieve therapie, waarbij pijnvermijdend gedrag wordt ontmoedigd en waarbij wordt geleerd om met een zekere pijn te leven. De fysiotherapeut heeft alleen een rol bij het motiveren en instrueren van de patiënt om oefeningen te doen.