Zalm botst met CDA na oproep ozb

Minister Zalm (Financiën, VVD) is in aanvaring gekomen met CDA-fractievoorzitter Verhagen over zijn oproep aan burgers om een te hoge aanslag onroerendezaakbelasting (ozb) niet te betalen.

Ook gemeenten reageren vandaag boos op Zalms oproep. Zij ontkennen de wet te overtreden, zoals de minister suggereert.

Zalm zei gisteren in het televisieprogramma Buitenhof dat burgers die een te hoge aanslag krijgen voor hun ozb, deze heffing niet hoeven te betalen. Volgens Zalm hebben 62 gemeenten hun ozb dit jaar met meer dan de maximaal toegestane 2 procent verhoogd. Zalm baseerde zich bij zijn uitspraken op gegevens van minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD). Die maakte bij het opstellen van een brief aan de gemeenten op zijn beurt gebruik van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat vorige week de 'Atlas lokale lasten' naar buiten bracht. De brief van Binnenlandse Zaken werd vrijdag verstuurd.

Een onderzoeker van het COELO laat weten dat Remkes de cijfers weliswaar gebruikt heeft, maar dat hij ze verkeerd heeft geïnterpreteerd. Een woordvoerder van Remkes zegt dat Binnenlandse Zaken vasthoudt aan de getrokken conclusies.

Volgens directielid Kuipers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben alle 62 aangeschreven gemeenten vanmorgen laten weten dat ze de wet niet overtreden. 'Het is absurd dat de gemeenten niet eerst zijn ingelicht, voordat Zalm met zijn lijst naar buiten kwam. Het verstoort de verhoudingen. Hij zal zijn uitspraken moeten terugnemen.'

CDA-fractievoorzitter Verhagen zei vanmorgen dat Zalm zijn oproep aan burgers om voorlopig niet te betalen, moet herroepen. 'Het kan niet zo zijn dat de minister van belastingen ertoe oproept geen belasting te betalen', aldus Verhagen. Van het CDA moet Zalm zijn collega Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) aanspreken als gemeenten over de schreef gaan en niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. 'Zalm is in het enthousiasme van het campagne voeren zijn doel voorbijgeschoten', zei Verhagen.

GroenLinks heeft Zalm opgeroepen om morgen in het vragenuurtje van de Kamer tekst en uitleg te komen geven. Ook de PvdA'er Crone verdenkt Zalm ervan campagne te voeren. Crone: 'Hij moet zelf ingrijpen als de gemeenten zich niet aan de wet houden in plaats van burgers oproepen ongehoorzaam te zijn.'

Het kabinet heeft per 1 januari 2006 het gebruikersdeel van de ozb afgeschaft. Gemeenten worden voor die gederfde inkomsten gecompenseerd met ruim een miljard euro per jaar. Tevens is afgesproken dat het resterende deel van de ozb-heffing, het eigenarendeel, niet meer dan 2 procent per jaar mag stijgen. In de brief aan de gemeenten spreekt Remkes van 'een mogelijke overschrijding van de tarieven' die, 'indien correct' niet rechtsgeldig is. Zalm deed in Buitenhof stelliger uitspraken.

lokale lasten: pagina 3