Wennemars is tevreden met brons

Erben Wennemars vierde zijn tweede bronzen medaille op de Winterspelen alsof hij de 1.000 meter had gewonnen. 'Ik heb optimaal gepresteerd.'

Afgelopen donderdag betitelde Wennemars zijn derde plaats in de ploegenachtervolging nog als een troostprijs. De bronzen medaille zaterdag op zijn favoriete afstand was gezien de zwaardere tegenstand een knappere prestatie. Hij had 0.43 en 0.16 seconde achterstand op de Amerikanen Shani Davis en Joey Cheek die respectievelijk goud en zilver wonnen.

'Geen verkeerd gezelschap op het erepodium', sprak de tweevoudige wereldkampioen sprint die tot Turijn nog geen olympische medaille in zijn prijzenkast had staan. Hij schaatste zaterdag in de laatste rit tegen Jan Bos, die iets snellere tussentijden liet klokken. In de slotronde profiteerde Wennemars van de laatste binnenbocht; een voordeel op de 1.000 meter. Wennemars kon Bos na de kruising in de rug kijken en passeerde hem vervolgens op het laatste rechte eind. 'Dit is een enorme opluchting. De zenuwen gierden door mijn lijf', wist de ritwinnaar.

Bos eindigde vijfde. Na zijn zilveren medailles op dezelfde afstand bij de Spelen van 1998 en 2002 had hij gegokt op een gouden medaille. Hij kwam echter 0.10 seconde te kort voor een podiumplaats en weet zijn nederlaag aan de zachte schaatsvloer en de laatste buitenbocht. Bos: 'Na de loting wist ik dat het moeilijk zou worden. Dit was niet echt mijn ijs en de beste drie reden niet helemaal toevallig de laatste binnenbocht'.

De andere Nederlanders eindigden in de middenmoot van de internationale sprinttop. Stefan Groothuis werd achtste op 0.68 seconden van de eindwinnaar. Beorn Nijenhuis kon met een twaalfde plaats niet tevreden zijn.

Wennemars schaatst sinds een paar weken onder leiding van TVM-coach Gerard Kemkers, nadat hij half januari door diens collega Jac Orie van Postcodeloterij wegens verschil van opvattingen uit de ploeg was gezet. In de nieuwe werkomgeving wist Wennemars zijn vormcrisis te overwinnen.Volgens Kemkers was de derde plaats op de 1.000 meter voor Wennemars 'op dit moment het hoogst haalbare'. Zijn tijdelijke trainer bedankte de medische staf voor het oplappen van de schaatspatiënt.

De beste Nederlander op de 1.000 meter beloofde ook een hoge klassering op de 1.500 meter, maar op die middenafstand is hij morgen als veredelde sprinter in het nadeel ten opzichte van de Amerikaan Hedrick en de Italiaan Enrico Fabris. Deze allrounders hebben een langere adem en kunnen in de slotronde veel tijdwinst boeken. Grote favoriet is Davis, die zijn wereldrecord op deze afstand eind vorig jaar kwijtraakte aan Hedrick en gebrand is op revanche.