Voorstel amnestie in Belgisch voetbal

De Belgische voetbalbond KBVB overweegt amnestie te verlenen aan spelers die zich spontaan melden met informatie over corruptie bij hun club. Dat zei Jan Peeters, voorzitter van de KBVB, gisteren voor de Vlaamse televisiezender VRT.

In de Belgische media circuleren al maanden geruchten over omkopingen. Een Chinese zakenman zou spelers en trainers geld hebben gegeven in ruil voor de belofte dat ze wedstrijden zouden verliezen. Hij zou zo grote gokwinsten hebben kunnen behalen.

Lierse SK ontsloeg vorige week al twee spelers en een hulptrainer. Twee oud-spelers van Lierse, die inmiddels onder contract stonden bij Anderlecht, werden ook ontslagen. De sponsor van Lierse SK heeft het contract met de club met onmiddellijke ingang verbroken.

Vrijdagavond ontsloeg Excelsior Moeskroen trainer Paul Put omdat hij zou hebben bekend betrokken te zijn bij het omkoopschandaal. Volgens de clubvoorzitter heeft de trainer verklaard dat hij geld heeft aangenomen om de uitslagen van twee duels te beïnvloeden bij zijn oude club Lierse SK. Put zelf wil nog niet reageren.

De Belgische justitie, die al een aantal spelers van Lierse verhoorde, zal de komende weken waarschijnlijk meer spelers benaderen. 'Het voorbereidende werk is klaar. We gaan dit dossier systematisch afwerken', zei een woordvoerder van het Brusselse parket dit weekeinde tegen de VRT. Andere clubs die genoemd worden zijn Germinal Beerschot en La Louvière.