Vluchteling burgemeester van 's werelds gevaarlijkste hoofdstad

Een Somalische vluchteling die sinds vier jaar in de Amerikaanse staat Minnesota woont, wordt de nieuwe burgemeester van Mogadishu, de Somalische hoofdstad die als gevaarlijkste ter wereld wordt beschouwd. Hij krijgt een kantoor en een paar man personeel, maar hij zal het moeten stellen zonder begroting en zonder politiemacht. Somalië heeft al vijftien jaar geen centrale overheid meer. Krijgsheren en islamitische geestelijken maken de dienst uit.

De 52-jarige Mahomud Hassan Ali is tot burgemeester gebombardeerd door de premier van de Somalische overgangsregering die een jeugdvriend van hem is. De premier heeft Ali gevraagd omdat diens familie wijdverbreid is in Mogadishu en omdat een van zijn ooms in een ver verleden burgemeester van de stad is geweest. Ali beseft goed dat de nieuwe functie erg lastig zal zijn en hem mogelijk het leven kan kosten. Gisteren en vandaag kwamen in Mogadishu nog twaalf mensen om bij gevechten tussen rivaliserende milities. Meer dan zeventig mensen raakten gewond.

Na ruim twee maanden wikken en wegen heeft hij het aanbod om burgemeester te worden uiteindelijk toch geaccepteerd. 'Ik weet waar ik me in stort: in een burgeroorlog, in een land zonder recht en orde. Maar als ik het niet doe, wie doet het dan wel? Ik wil dat de stad weer opgebouwd wordt.'

Ali doceerde Arabisch en Italiaans aan een middelbare school in Somalië, voordat hij het land vijftien jaar geleden ontvluchtte. Hij en zijn vrouw hebben zeven kinderen van wie alleen de jongste van 13 niet in Somalië geboren is. In Minnesota is hij eigenaar van een bedrijfje dat portiers levert. In die Amerikaanse staat wonen veel Somalische vluchtelingen.

Ali hoopt komend weekend in zijn nieuwe functie te beginnen, op de dag dat het Somalische overgangsparlement voor het eerst op Somalische bodem bij elkaar komt in de stad Baidoa. Om veiligheidsreden heeft het parlement tot nu toe alleen vergaderd in het buurland Kenia.

Volgens de Somalische oud-premier Ali Galaydh die tegenwoordig hoogleraar is in Minnesota, is de kans groot dat Ali in Mogadishu zal stuiten op andere aspirant-burgemeesters. 'In een land zonder centraal gezag kan iedereen tenslotte zeggen dat hij burgemeester is.'