Verlies en winst voor Henk Timmer

AZ-doelman Henk Timmer verloor met voetbal, maar zag Marianne Timmer een gouden medaille winnen.

Henk Timmer (34) heeft een vreemde week achter de rug. Midweeks verloor de doelman met zijn voetbalploeg AZ van het Spaanse Real Betis in het toernooi om de UEFA-beker. In de competitie verloor zijn team in eigen stadion gisteren van FC Utrecht. Maar nog dezelfde avond wist levenspartner Marianne Timmer in Turijn een gouden olympische schaatsmedaille te veroveren op de 1.000 meter, na eerder in de week te zijn gediskwalificeerd op de 500 meter.

Henk Timmer: 'Ik merkte dat ik toch vrij fanatiek was, zeker na wat eerder in de week was gebeurd. De diskwalificatie van Marianne op de 500 meter was gewoon gênant. Je zag de een na de ander te vroeg bewegen, maar zij moest eruit. Je hoorde al mensen zeggen dat ze niet eens van start moest gaan vandaag. Ik gun het haar zo erg. Het is een unieke prestatie voor haar en voor heel Nederland, zeker omdat ze ook acht jaar geleden al een gouden medaille won.'

Welk gevoel overheerst na afgelopen week?

'Vanmiddag was ik vrij chagrijnig, maar dat is nu natuurlijk een stuk minder. Je weet dat Marianne als individueel sporter naar één moment heeft toegewerkt. De wereldkampioenschappen en olympische kwalificatiewedstrijden moesten leiden naar een piek op het goede moment. Wij spelen aanstaande week weer een wedstrijd. Zo'n tweede kans heeft zij niet. Marianne hield trouwens ook zeker in de gaten wat AZ deed. Na de wedstrijd had ik een berichtje met 'shit, weer verloren'. Ik heb maar teruggestuurd dat zij onze naam dan maar hoog moest houden. Dat is wel redelijk gelukt.'

Je speelde een rol in de oprichting van een nieuwe commerciële schaatsploeg van het financieringsbedrijf van Dirk Scheringa, de voorzitter van AZ. Is het prestatiebevorderend samen te leven met een andere topsporter?

'We zijn allebei op hoog niveau met onze sport bezig en weten wat er leeft. Dan heb je automatisch veel steun aan elkaar. Je kunt elkaar wel voorbereiden, al doe ik dat op een rustiger manier dan Marianne. Gevolg is wel dat ik niet in Turijn kon zijn. Je staat elkaar bij op afstand, dus we hebben een hoge telefoonrekening.'