Uitbraak in India, maar 'geen paniek'

De gezondheidsautoriteiten in India hebben vanochtend bezworen dat er geen reden is voor paniek na de massale uitbraak van de voor mensen gevaarlijke variant van vogelgriep onder pluimvee in het district Nandurbar, in de westelijke deelstaat Maharashtra. Daar zijn zo'n 30.000 kuikens gestorven; afgelopen zaterdag kwam besmetting met het virus H5N1 vast te staan.

Dode kippen op een pluimveehouderij in de Indiase deelstaat Maharashtra.Foto AP Dead chicken lie on the ground at a poultry farm in Navapur, in the western Indian state of Maharashtra, Sunday, Feb. 19, 2006. Wearing protective gloves and masks, health officials and farm workers slaughtered thousands of chickens in western India Sunday, a day after the country reported its first outbreak of bird flu. (AP Photo/Ajit Solanki) Associated Press

Gisteren maakte de Indiase regering bekend dat er geen gevallen van menselijke besmetting zijn gevonden, nadat eerder het vermoeden was gerezen dat een boer aan de gevolgen van de ziekte was overleden. Wel zijn op dit moment twee mensen met koorts, onder wie een meisje, in quarantaine geplaatst. Daarnaast zijn nog eens bloedmonsters afgenomen bij bijna dertig personen. In het getroffen district Nandurbar gaan functionarissen van huis naar huis om verdachte ziektegevallen op te sporen.

Sinds de uitbraak van de gevaarlijke vogelgriep officieel werd bevestigd, wordt met man en macht gewerkt aan het vernietigen van al het pluimvee in de besmette regio. Volgens het hoofd van de gezondheidsdienst van de deelstaat Maharashtra is de vogelgriep alweer 'onder controle' en is er daarom geen reden voor paniek.

Een zegsman van een lokale boerenorganisatie zei dat het gebied lijkt op een oorlogszone. Binnen een straal van drie kilometer rond de besmettingshaard wordt al het pluimvee afgemaakt, in totaal een half miljoen dieren. Met graafmachines worden diepe sleuven gemaakt, waarin gisteren al meer dan 200.000 karkassen werden gedumpt.

De karkassen worden overgoten met ontsmettingsmiddelen alvorens er weer aarde over heen wordt geschoven. Langs de wegen zijn controleposten ingericht om te voorkomen dat mensen met pluimvee aan de wandel gaan.