'Stop vertoning haatfilm'

Het debat over Mohammed-cartoons en vrije meningsuiting heeft in Duitsland afgelopen weekeinde een nieuwe dimensie gekregen. Verschillende Duitse politici eisten onomwonden dat de Turkse film 'De vallei van de wolven' uit roulatie wordt genomen.

'Ik roep de bioscoopexploitanten in Duitsland op de vertoning van deze racistische en antiwesterse haatfilm onmiddellijk te staken', zei de Beierse minister-president Edmund Stoiber gisteren in Bild am Sonntag. Stoiber, tevens leider van de conservatieve CSU die deel uitmaakt van de federale regeringscoalitie in Berlijn, kreeg bijval van twee deelstaatministers uit Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg en de Centrale Raad van Joden in Duitsland. Wie de film vertoont, steunt de haat tegen joodse mensen, aldus vice-voorzitter Charlotte Knobloch.

De film draait sinds anderhalve week in Duitse bioscopen en trok meer dan tweehonderdduizend bezoekers. Hij gaat over een overval van Amerikaanse militairen op een Turks hoofdkwartier in Noord-Irak en de wraak van de Turkse geheime dienst daarop.

Stoiber riep de Turkse regering op zich van de film te distantiëren. 'Na de positieve, matigende rol van de Turkse regering in de affaire rond de [Deense] spotprenten over Mohammed zou nu ook over deze antiwesterse haatfilm een duidelijke stellingname noodzakelijk', aldus Stoiber.