Spierballen rollen zonder doping

In de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Turijn gruwde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van het idee dat de Italiaanse politie het atletendorp zou invallen om dopingproducten op te sporen. Doping valt in Italië onder het strafrecht en de autoriteiten schuwen niet de wet toe te passen. De wielerronde van Italië werd het afgelopen decennium een aantal keren met invallen in rennershotels geconfronteerd en dat leverde onthutsende beelden op van afgevoerde sporters.

Het IOC wilde zeggenschap over de Spelen houden en vroeg de Italiaanse regering de wet voor de duur van de Spelen buiten werking te stellen. Dat leidde tot een hevig conflict tussen het IOC en de verantwoordelijke minister Storace van Gezondheid. Na lang onderhandelen werd kort voor aanvang van de Spelen een compromis bereikt: in ruil voor het bevriezen van het decreet kreeg de minister als toezichthouder een vertegenwoordiger in de olympische antidopingcommissie, waarin ook het antidopingbureau WADA zitting heeft.

Maar wat gebeurde zaterdagavond in Sestrière, waar het skiën wordt gehouden? De Italiaanse politie deed een inval in het hotel van Oostenrijkse skilopers en biatleten. Nota bene op dringend verzoek van het IOC. De reden was dat de geschorste Oostenrijkse coach Walter Mayer het atletenhotel had bezocht, terwijl hij tot 2010 is verbannen wegens betrokkenheid bij bloeddoping tijdens de Winterspelen van vier jaar geleden in Salt Lake City. Alleen al Mayers aanwezigheid was voor het IOC en WADA aanleiding de politie kamers te laten doorzoeken en sporters af te voeren om extra dopingcontroles te ondergaan.

Kan het hypocrieter? Geen inmenging van de politie willen, maar er om verzoeken op moment dat het IOC er zelf belang bij heeft. Mayer was als privépersoon aanwezig in Sestrière en niemand die hem dat kan verbieden. De houding van IOC en WADA is een doorgeschoten vorm van spierballengebruik en getuigt van dubbelhartigheid, een zekere mate van paranoia in de jacht op doping, maar vooral van een respectloze houding ten opzichte van sporters die ongewild met doping in verband worden gebracht nu ze door de politie zijn afgevoerd.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam