Schutte wint cabaretfestival

De 23-jarige Samba Schutte is dit jaar de grote winnaar van het Leids Cabaretfestival. Hij nam zaterdagavond de juryprijs en de publieksprijs in ontvangst. 'Dit bewijst dat dromen waar kunnen worden als je maar in jezelf gelooft', zei hij na de finale tegen presentator Gert-Jan Dröge, met de beker in de hand. Over zijn toekomstplannen riep hij: 'You ain't seen nothing yet!'

Schutte kwam vier jaar geleden naar Nederland, met een Afrikaanse moeder en een Nederlandse vader. Hij werd geboren in Mauretanië, groeide op in Ethiopië ('we hebben tien jaar achter elkaar de World Press Photo gewonnen') en zijn eerste taal was Engels. Na een theateropleiding in Utrecht werd hij acteur, regisseur en comedian. Zijn soloprogramma, waarvan hij zaterdag een half uur speelde, is gewijd aan de twee culturen die zijn achtergrond vormen en die ook in zijn voornamen tot uiting komen: hij heet voluit Dirkjan Samba Schutte. De jury noemde hem 'een veelzijdige podiumkunstenaar' met 'een grote natuurlijke soepelheid' en 'een authentiek verhaal'. Ook werd hij geprezen om het feit dat zijn grappen over de verschillen tussen Afrika en Nederland niet blijven steken in 'voor de hand liggende uiterlijkheden'.

De winnaar, die eerder finalist was op het Amsterdams Studentencabaretfestival en de Culture Comedy Award, eindigde zijn optreden met een pleidooi voor 'gewoon tussenin zijn', in plaats van een gedwongen keus tussen de ene of de andere cultuur en het ene of het andere geloof.

Volgens juryvoorzitter Marcel Verreck vertoonde deze 28ste editie van het festival een gebrek aan actueel cabaret en een overdaad aan 'de eigen gevoelige binnenwereld' van de deelnemers. Dat gold ook voor de andere twee finalisten: Willemijn Smeets zong welluidende liedjes en maakte wrange grapjes over de liefde, en Ralph Sigmund - op zijn 38ste de oudste festivaldeelnemer aller tijden - speelde een mensenschuwe man die enigszins aan de Wim de Bie-creatie Meneer Foppe deed denken: 'Ik heb geen automatische incasso, omdat ik anders helemaal geen post krijg.' Katinka Polderman, de winnares van vorig jaar, speelt dezer dagen try-outs voor haar eerste theaterprogramma.

    • Henk van Gelder