Rolling Stones gratis op Copacabana

Tussen de een en anderhalf miljoen mensen hebben zaterdagnacht op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro een concert van de Rolling Stones bezocht. Bij een temperatuur van meer dan dertig graden gaf de Engelse rockgroep twee uur lang de drukst bezochte show uit zijn 44-jarige geschiedenis .

Doordat twee telefoonmaatschappijen de muzikanten betaalde, konden de bezoekers gratis het optreden volgen. Om de enorme massa zicht op de muzikanten te bieden, waren er acht reusachtige videoschermen geïnstalleerd. Op het Copacabana strand was een podium gebouwd van 22 meter hoogte. De popartiesten konden vanuit hun hotelkamer in het luxueuze Copacabana hotel over een ruim tachtig meter lange overdekte loopbrug het podium bereiken.

De zorgen voor mogelijke ongeregeldheden door de reusachtige concentratie van mensen in de stad waar de afgelopen dagen een bendeoorlog woede, bleken ongegrond. Meer dan 10.000 agenten leidden, een week voor carnaval, het spektakel in goede banen.

Voor een baai vol met jachten, een VIP-tribune met duizenden gasten en het hele strand gevuld met mensen die vaak al dagen tevoren hun tentje hadden opgezet om een goede plek te verwerven, openden de Stones met Jumping Jack Flash. Het uitzinnige publiek werd door Mick Jagger regelmatig in het Portugees toegesproken. De zanger van de Stones is vader van de zevenjarige Lucas, vrucht van zijn relatie met het Braziliaanse fotomodel Luciana Gimenez.

Ondanks de enorme toeloop van fans is het concert van de Stones - dat live te volgen was op de Braziliaanse televisie - niet het drukst bezochte uit de geschiedenis. Naar een optreden van Rod Stewart op oudejaarsavond van 1994 op dezelfde plek kwamen twee keer zo veel mensen.

De Rolling Stones zijn inmiddels aangekomen in Buenos Aires. In het voetbalstadion van River Plate - waar Oranje in 1978 de WK-finale verloor - geven ze dinsdag en donderdag twee uitverkochte concerten.