Protesten tegen cartoons eisen in Nigeria 15 levens

Bij protesten tegen de Deense cartoons met de islamitische profeet Mohammed zijn zaterdag in de Noord-Nigeriaanse stad Maiduguri vijftien mensen gedood. De meeste slachtoffers behoren tot de christelijke minderheid in de stad. Ook in Pakistan, Jakarta en de Filippijnen werd afgelopen weekend tegen de 'godslasterlijke' spotprenten gedemonstreerd. In Rusland is opnieuw een krant gesloten wegens het afdrukken van een cartoon met de profeet Mohammed.

De protestmars in Nigeria begon vreedzaam maar liep uit de hand toen de politie de betogers met traangas probeerde te verspreiden. Elf christelijke kerken werd in brand gestoken. Winkels van christenen werden geplunderd en vernield. Het Nigeriaanse leger heeft een avondklok ingesteld in Maiduguri en 115 mensen gearresteerd.

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn gisteren honderden arrestaties verricht en legde de politie een veiligheidskordon rond het centrum in een poging een protestmars tegen de Deense cartoons te verhinderen. Een menigte van honderden demonstranten werd met traangas en rubberkogels uiteengejaagd. In steden in heel Pakistan is de afgelopen tien dagen geprotesteerd tegen de cartoons. In het weekeinde waren er protesten in onder andere Rawalpindi, Quetta en Karachi.

In de Indonesische hoofdstad Jakarta richtten honderden boze moslims hun woede op de Amerikaanse ambassade, die ze bekogelden met tomaten en eieren. In Manila in de Filippijnen riepen zaterdag 2.000 moslims om een heilige oorlog tegen Denemarken en een boycot van Deense producten.

In Rusland is opnieuw een krant gesloten wegens het afdrukken van een cartoon met de profeet Mohammed. Het blad Onze Regio in de stad Vologda drukte vorige week een Deense cartoon af bij een blokje meningen over de 'cartoonoorlog'. Het lokale bestuur sloot daarop dit weekeind de krant, het openbaar ministerie opende een strafzaak tegen de hoofdredactrice wegens het aanzetten tot haat jegens bevolkingsgroepen. Vorige week sloot de burgemeester van Volgograd zijn eigen krant Gorodskije Novosti (Stadsberichten). President Poetin koos begin februari de kant van de moslims in de cartoonoorlog.