Productie van 24 uur bij ASML

ASML gaat de uren van zijn werknemers flexibeler gebruiken, waardoor het bedrijf in drukke tijden 24 uur per dag, zeven dagen per week kan produceren. Door invoering van een nieuw flexibel model kan het aantal ploegendiensten bij ASML bij een sterke vraag naar zijn lithografiemachines voor de halfgeleiderindustrie omhoog van twee naar maximaal vijf.

De levertijd van een standaardmachine kan door invoering van het nieuwe model in het komende halfjaar teruglopen van zes naar vijf maanden, zegt woordvoerder Tom McGuire. 'Onze productiecapaciteit zal substantieel toenemen. We kunnen onze bestaande infrastructuur hierdoor efficiënter benutten en dat maakt ons concurrerender.'

Het AEX-fonds maakte vanmorgen de nieuwe plannen bekend, waarin een zogeheten tijdbank van één naar drie jaar wordt verlengd. In die tijdbank sparen werknemers de uren op, die ze in tijden van lage productie niet hoeven te werken. Als het druk is, kan het bedrijf ze verplichten hun werkdagen met de opgespaarde uren te verlengen. Tijdbanken zijn in de Nederlandse industrie niet ongewoon, maar lopen meestal niet langer dan een jaar.

De vakbonden en de ondernemingsraad zijn akkoord met de voorstellen van het bedrijf. 'We realiseren ons dat het veel betekent voor de lifestyle, weekends en familieleven van onze werknemers. Daarom zijn we blij dat we dit plan snel hebben kunnen invoeren met medewerking van iedereen', aldus de woordvoerder.

Door het nieuwe plan zegt het hoogcyclische bedrijf makkelijker mee te kunnen ademen met golven in de economie. 'Nu moeten we in goede tijden veel mensen inhuren en ze in slechte tijden weer ontslaan. Dat denken we te kunnen vermijden', aldus McGuire.

ASML maakte vandaag ook bekend dat het dit jaar minstens 150 nieuwe productiemedewerkers verwacht te zullen aannemen. Op dit moment werken er ongeveer 700 mensen in de fabriek in Veldhoven. De nieuwe mensen zullen de normale opleiding en training krijgen en ook zij lopen volgens de woordvoerder door het nieuwe model minder het risico van ontslag.