Primeur bij -20

De dertigste editie van de Finse alternatieve Elfstedentocht was anders dan anders. De afstand bedroeg maar 120 kilometer en de winnaar kwam voor het eerst niet uit Nederland. De Fransman Tristan Loy was zaterdag op het extreem koude Kallavesiemeer de beste.

Hij reed zijn Nederlandse collega's de laatste vijftig kilometer zoek en had op de eindstreep ruim vier minuten voorsprong op nummer twee, Arjen Becker. René Ruitenberg werd derde.

'Een godsgeschenk', noemde Loy (32) de beslissing van het organisatiecomité om de wedstrijd met drie uur uit te stellen. Schaatsen bij een temperatuur van min 24 is onverantwoord. Maar marathonrijders hebben nu eenmaal masochistische trekjes. Nadat het kwik enkele graden was opgelopen, werd toch gestart en werd het peloton alsnog blootgesteld aan de vele ontberingen in het poollandschap.

Hoe zwaar en hoe gemeen de ingekorte tocht was, bleek aan de finish. Twintig van de ruim honderd gestarte rijders kwamen geradbraakt over de finish.