Ontslag Libische en Italiaanse minister

De Italiaanse minister van Institutionele Hervorming is zaterdag afgetreden en zijn Libische collega van Nationale Veiligheid is uit zijn functie ontheven na de dood van elf demonstranten bij anti-cartoonprotesten vrijdag bij het Italiaanse consulaat in de Libische stad Benghazi.

Het Algemeen Volkscongres, een soort parlement, verweet de Libische bewindsman Nasr Mabrouk dat hij de politie 'buitensporig geweld' heeft laten gebruiken tegen de duizend betogers die het consulaat probeerden te bestormen. De Italiaan Roberto Calderoli van Lega Nord moest opstappen, omdat hij medeverantwoordelijk wordt gehouden voor het geweld in Benghazi. Calderoli had vorige week op televisie zijn blouse opengeknoopt waaronder een T-shirt tevoorschijn kwam met daarop een omstreden Deense spotprent van Mohammed.

In een schriftelijke verklaring stelde Calderoli zaterdag dat het niet zijn bedoeling was geweest om de 'moslimreligie te beledigen' en dat hij boos is op degenen die de zaken hebben verdraaid. Maar een kleine terugblik op uitspraken van de man die Lega Nord-leider Umberto Bossi opvolgde als minister, nadat Bossi vanwege zijn slechte gezondheidmoest terugtreden, leert dat Calderoli's daad niet op zichzelf staat.

'De islam', zo zei hij al eens, 'is geen beschaving'. De Corriere della Sera tekende uit zijn mond op: 'Mijn varken kan niet wachten totdat hij op de moskee kan plassen.' En paus Benedictus vroeg hij een nieuwe kruistocht af te kondigen. Calderoli zegt ook na de gebeurtenissen in Benghazi niet in te binden: 'Als ik moet sterven, dan beter als christen.' Een nieuw T-shirt met opdruk heeft hij al klaar: 'Ik ben trots christen te zijn'.

Het christendom dat Calderoli wil beschermen kent echter zeer nauwe grenzen. Met zijn partij Lega Nord komt hij op voor de rechten van de Noord-Italianen, die het 'luie zuiden' volgens hem financieel onderhouden.

Hoe vredelievend deze Calderoliaanse vorm van christendom zal zijn, mag blijken uit het feit dat deze tandarts uit Bergamo vroeger een tijger als huisdier had en nu twee wolven. Vandaag buigt Lega Nord zich over de vraag of ze nog met Berlusconi zal samenwerken op weg naar de verkiezingen van april, of dat de partij voor haar eigen kansen gaat in de hoop dat Calderoli's provocerende optreden de kiezers zal aanspreken.

    • Bas Mesters