NK atletiek verzacht pijn niet

De Nederlandse kampioenschappen atletiek in het Vlaamse Gent waren voor veel sporters de laatste kans zich te plaatsen voor de WK indoor in Moskou. Gregory Sedoc en Laurens Looije grepen die, Rutger Smith net niet.

'Kan ik het nog wel', vroeg atleet Gregory Sedoc zich af na teleurstellende races in Groningen en Karlsruhe. De specialist op de zestig meter horden kreeg zaterdag een antwoord op zijn vraag. Zijn tijd (7,68) was voldoende om zich te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen indoor, van 10 tot 12 maart in Moskou. Ook polsstokhoogspringer Laurens Looije plaatste zich in Gent voor de wereldkampioenschappen.

De ontlading was groot bij Sedoc. Hij was de afgelopen weken door twijfel overmand. De trainingen verliepen niet voorspoedig, maar de atleet van AAC te Amsterdam wilde geen excuses inroepen. Dat hoefde ook niet. Sedoc liep zowel in de series als in de finale 7,68, en bleef daarmee vijfhonderdste onder de limiet voor het WK. Benodigdheden: 1200 milligram pijnstillers. 'Ik heb al een tijdje last van mijn hamstrings, maar ik wilde zo graag de titel en de limiet halen. Nu voel ik mijn hamstring niet, maar dat zal morgen wel anders zijn', sprak Sedoc na afloop.

Kogelstoter Rutger Smith, winnaar van een zilveren medaille bij de wereldkampioenschappen van 2005 in Helsinki, wist zich niet te plaatsen voor de WK. Bij zijn vijfde en laatste poging constateerde hij nog voordat de kogel de vloer had geraakt, dat zijn afstand niet genoeg zou zijn om de WK te halen. Met een fikse scheldkanonnade richting zichzelf bleef hij met 19,89 meter net onder de limiet van 20,05.

Smith toonde zich realistisch na afloop. 'Dit is balen, maar ik ben technisch gewoon nog niet goed genoeg. Fysiek raak ik steeds beter in vorm, en dan komt het technische gedeelte vanzelf wel. Dit zijn Rutger Smith onwaardige afstanden. Maar op de trainingen krijg ik de bevestiging dat het steeds beter gaat. Over twee weken kan ik zomaar over de 21 meter gooien.'

Smith hoopt op clementie van de KNAU (Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie), die hem alsnog naar Moskou kan sturen. 'Maar met deze afstanden hoor ik er ook niet te staan', vond de atleet uit Groningen. De nationale titel kon de pijn nauwelijks verzachten. 'Het NK is geen uitdaging voor mij, de afstand des te meer.' Smith voelt dat de vorm er weer aan komt en dat kan een reden zijn voor de KNAU hem alsnog naar de WK af te vaardigen.

Heel wat WK-gangers gaven verstek voor de NK. Meerkampster Karin Ruckstuhl was zaterdag wel in Gent, maar besloot niet te starten wegens een dikke kuitspier. 'Het WK komt niet in gevaar. Dit is puur uit voorzorg', liet ze weten. Ruckstuhl was niet de enige afwezige. Marcel van der Westen, die al eerder de WK-limiet liep op de zestig met horden, en Marjolein de Jong, specialist op de 400 meter horden, zijn geblesseerd aan de hamstring. Door alle afwezigen was er sprake van een gedevalueerd toernooi in Gent.

Symptomatisch voor de staat van het Nederlandse atletiek was misschien wel de lichaamstaal van hoogspringer Jan Peter Larsen, die ietwat verbouwereerd constateerde dat de journalisten juist hém wilden spreken. Larsen, die de nationale titel won ten koste van Wilbert Pennings, was ietwat overdonderd door alle aandacht. Hoe ziet een doordeweekse dag er voor hem uit? 'Om zeven uur sta ik op, ga ik werken, daarna ga ik naar huis, koken, eten en daarna trainen tot een uur of half tien', sprak hij de pers toe. Of hij zich niet meer op de sport wil richten? 'Nee, ik vind het goed zo. Ik vind het juist wil prettig om een baan te hebben. Anders ben je alleen maar met je sport bezig. Dat is ook niet leuk', zei de ict'er. Larsen sprong over 2,21 meter, maar slaagde er niet in de WK-limiet te springen (2,28).

Aan het einde van de dag, toen de tribunes vrijwel verlaten waren, wist polsstokhoogspringer Laurens Looije zich ternauwernood te plaatsen voor het WK. Zijn sprong over 5,65 meter was exact genoeg om naar Moskou te mogen. Het was de achtste indoortitel voor Looije.

    • Jan Cees Butter