Nederlandse vrouwen winnen EK badminton

De Nederlandse badmintonsters hebben gisteren goud veroverd bij de Europese kampioenschappen voor landenteams in Thessaloniki. In de finale tegen Engeland stelden de vrouwen in de enkelspelen de overwinning veilig.

Yao Jie versloeg Tracey Hallam (21-19 en 21-16), Mia Audina was te sterk voor Elizabeth Cann (21-15 en 21-15) en Judith Meulendijks haalde met haar zege op Jill Pittard (21-15 en 21-14) het derde en beslissende punt binnen. Met het bereiken van de finale had Nederland zich al verzekerd van deelname aan de wereldtitelstrijd eind april in Japan.

De mannen slaagden niet in die opzet. De ploeg van kopman Dicky Palyama verloor in de strijd om het brons met 1-3 van Engeland. De meervoudig Nederlands kampioen kon gisteren het goede voorbeeld niet geven. Hij moest in de openingspartij zijn meerdere erkennen in Aamir Ghaffar. Het verschil was miniem: 19-21 en 21-23.

Eric Pang herstelde het evenwicht door Andrew Smith in drie games te verslaan: 21-14, 19-21 en 21-12. Het bleek de laatste stuiptrekking van Nederland, want de andere partijen gingen verloren. Denemarken werd volgens verwachting Europees kampioen. De Duitsers waren in de finale geen bedreiging voor Peter Gade en de zijnen: 3-0.