Nadal zegt als dertiende af bij Krajicek

De Spanjaard Rafael Nadal was gisteren de dertiende speler die afzegde voor het World Tennis Tournament in Rotterdam. Hij kreeg gisteren toch nog even een korte rondleiding van toernooidirecteur Richard Krajicek in sportpaleis Ahoy'. De toptennisser had bij de ingang zijn hoofd al zien hangen op de affiches, maar zijn beeltenis op een groot bord achter het centre court was nog veel opvallender. Tot grote spijt van Nadal zelf - en zo mogelijk nog meer van Krajicek - zal het publiek hem nooit in het echt zien. Na een verplicht bezoekje aan de toernooiarts verdween de nummer twee van de wereld met pijn in zijn rechterbovenbeen vanmorgen naar zijn geboorte-eiland Mallorca. 'Ik had heel graag willen spelen, maar volgens de doktoren kan ik beter geen risico's nemen', sprak Nadal gisteravond in Rotterdam.

Nadal liet Krajicek in vertwijfeling achter. De Spanjaard was namelijk de dertiende tennisser geweest die zich dit jaar afmeldde voor de 33ste editie van het ABN Amro-toernooi. Roger Federer, Marat Safin, Ivan Ljubicic, Marcos Baghdatis, Dominik Hrbaty, Richard Gasquet, Gaël Monfils, Sébastien Grosjean, Feliciano Lopez, Sjeng Schalken, Martin Verkerk en Peter Wessels hadden al eerder laten weten niet in actie te kunnen komen. Zo houdt Krajicek vele honderdduizenden euro's aan startgeld over, maar moet hij nu publiek en sponsors tevreden zien te stellen met een veld waarin volstrekt onbekende tennissers als Gilles Simon, Robin Vik, Dominik Meffert en Antal van der Duim figureren. 'Ik kan nu niet veel meer doen dan proberen een goede gastheer te zijn. Het is vooral vervelend voor het publiek. De mensen die kaartjes hebben gekocht, zullen teleurgesteld zijn', zei Krajicek.

De oud-prof gaf gisteren toe dat hij vorige week nog geprobeerd heeft om Lleyton Hewitt en Andre Agassi over te halen naar Nederland te komen. Maar de komst van beide spelers bleek niet meer haalbaar. Na de loting van zaterdagavond kon er niets meer worden gedaan. De plekken van tennissers Nadal, Baghdatis, Grosjean en Schalken worden ingenomen door zogenoemde lucky losers, spelers die afgelopen weekeinde verloren in het kwalificatietoernooi. Krajicek lachend: 'Toen ik Tim Henman vandaag zag, heb ik hem gewoon bedreigd. Ik zei tegen hem: 'Als je niet speelt kom je in grote problemen'. Hij begreep het.'

Met een serieus gezicht probeerde Krajicek gisteren ietwat geforceerd nog een positieve draai aan het verhaal te geven. 'Ik denk dat het niveau bij de partij tussen Novak Djokovic en Andreas Seppi gewoon goed zal zijn', sprak de oud-Wimbledonkampioen met een stalen gezicht. 'En Tomas Berdych heeft vorig jaar het indoortoernooi van Parijs gewonnen. Dat is een groot talent. Al moet ik zeggen dat ik hem nu ook niet zou herkennen.' Krajicek was zijn gevoel voor zelfspot nog niet kwijtgeraakt.

Nederlands beste tennisser ooit nam het zijn voormalige collega's niet kwalijk dat ze zich terugtrokken voor het indoortoernooi. 'Nee, eigenlijk kan ik niemand iets verwijten. Veel spelers zijn nu even aan het eind van hun latijn. Een speler als Ljubicic heeft de laatste weken enorm veel gespeeld. Ik denk dan wel: 'Wat verwacht je eigenlijk zelf als je zo'n schema in elkaar zet?' Hij heeft zichzelf kapot gespeeld.'

De toernooidirecteur had de voorbije twee jaar wel te maken gehad met afzeggingen, maar met winnaars als Hewitt en Federer viel dat nauwelijks op. De topspelers van dit jaar heten Nikolai Davidenko en David Ferrer. De Rus en de Spanjaard mogen dan misschien bij de beste tien tennissers van de wereld horen, maar als ze deze week over de Rotterdamse Lijnbaan lopen zal echt niemand hen herkennen. Al was het maar omdat de hoofden van Davidenko en Ferrer op geen enkel affiche van Ahoy' staan.

    • Koen Greven