Leve de Oscars

oscarJoepie, het is weer Oscartijd. Ook in Rusland maken velen overuren wegens de naderende Oscaruitreiking. Ik doel vooral op de piratenindustrie. Zo’n twee weken nadat de Amerikaanse filmstudio’s namelijks screeners, promotie-DVD’s van hun kanshebbers, naar de leden van de Academy sturen, spoelt onvermijdelijk een vloedgolf aan illegale Amerikaanse DVD’s over de Moskouse markten.

‘For Awards Considerations Only’ verschijnt soms irritant onderaan het beeld, maar dat went. Als ik mij met zulke zaken zou inlaten, had ik gisteren naar de Izmailovomarkt kunnen gaan om 27 superactuele DVD’s te kopen voor honderd roebel per stuk. Ik zou daarbij een korting van 500 roebel hebben bedongen en mij nu de koning te rijk voelen.

Toch gaat het niet goed met de Russische piraterij. Grote concentraties, zoals de Gorboesjkamarkt, zijn aan banden gelegd, het aanbod wordt daar dunner. Ik vrees dat Rusland een goed figuur wil slaan in het Westen en soms zowaar serieus optreedt.
Maar ook weer niet té natuurlijk: zo zag ik in november stalhouders van Izmailovo in blinde paniek hun illegale waren inpakken: de politie kwam! Twee dagen later begon met veel tam-tam een ‘groot offensief tegen piraterij’. Echt verrassend was dat voor de sector dus niet.

    • Coen van Zwol