La Notta Olimpica

De vooroordelen waren niet van de lucht. Turijn is een grauwe industriestad, waar het niet wil winteren en Italianen zijn alleen geïnteresseerd in voetbal. De Winterspelen zouden een saaie bedoening worden, met volle terrasjes maar lege tribunes. De geïnterviewden in de hoofdstad van Piemonte bleken bovendien niet of nauwelijks op de hoogte van wat hen te wachten stond. Inmiddels zijn we over de helft van de Torino 2006 en de zwartkijkers hebben weer eens ongelijk gekregen. Turijn is een prachtige stad, met een oud centrum dat fraai is opgeknapt en nog fraaier is verlicht in de avonduren. Zaterdagavond waren ruim een miljoen mensen op de been om tot in de vroege ochtend La Notta Olimpica te vieren. De verkeerschaos was enorm, maar er viel geen wanklank, zo gezellig én gedisciplineerd kunnen Italianen blijkbaar feestvieren. En gistermiddag ging het zowaar sneeuwen in Turijn. In de Alpen ligt al een paar dagen een witte deken, en worden het skiën, langlaufen en schansspringen massaal bezocht. Zelfs het hardrijden op de schaats is door de successen van de Italiaanse achtervolgingsploeg uit de anonimiteit getreden. Enrico Fabris for president!

Jaap Bloembergen

    • Jaap Bloembergen