Kostelic schrijft geschiedenis met vierde zege bij OS

Janica Kostelic heeft zaterdag olympische geschiedenis geschreven. Na haar winst op de combinatie mag de 24-jarige Kroatische nu de succesvolste olympische alpineskister aller tijden noemen. Kostelic won haar vierde gouden medaille bij de Olympische Winterspelen.

Kostelic overbrugde de afdaling en twee slaloms in een totaaltijd van 2.51,08. Dat was sneller dan de Oostenrijkse nummer twee Marlies Schild (2.51,58). Anja Pärson, de Zweedse winnares van de bronzen medaille, finishte in 2.51,63.

Voor de tweede keer in de olympische geschiedenis werd de afdaling na de twee slaloms afgewerkt. Harde wind en hevige sneeuwval maakten de afdaling vrijdag onmogelijk. Het onderdeel ging zaterdag wegens de slechte weersomstandigheden anderhalf uur later van start.

De vele vertragingen misten hun uitwerking op Kostelic. Ze bleef haar concurrenten ver voor en snelde naar haar vierde olympische gouden medaille uit haar loopbaan. De Kroatische, vier jaar geleden in Salt Lake City drie keer de beste, is daardoor de nieuwe olympische skikoningin. Ze onttroonde Vreni Schnyder, de Zwitserse die ooit drie gouden, één zilveren en één bronzen plak bij de Winterspelen won.

Kostelic, dit seizoen ook al de beste op alle vijf disciplines van de wereldbeker, moet haar olympische erelijst in de toekomst nog kunnen uitbreiden, gelet op haar jeugdige leeftijd. Ze zou over vier jaar in Vancouver mogelijk de Noorse skiloper Björn Daehlie kunnen evenaren. De Noor won in zijn carrière in totaal acht gouden en vier zilveren olympische medailles.

Grote vraag is hoe lang het lichaam van Kostelic zich onder de grote inspanningen op de skilatten houdt. In de voorbije zeven jaar onderging het vrouwelijke lid van de Kroatische skifamilie inmiddels al negen knieoperaties, en liet ze zich bovendien helpen aan haar schildklier. Kostelic ontbrak afgelopen woensdag op de olympische afdaling wegens een te hoge polsslag.

Indien fysiek fit staat er echter geen maat op Kostelic, zoals haar concurrentes zaterdag ondervonden. De tweede plaats staat meestal gelijk aan de hoofdprijs.