Jodeci: vier echte r&b-mannen

De moderne variant van rhythm & blues (r&b) is ondanks de vaak stevige hiphopbeats vooral muziek voor meisjes die graag weg zwijmelen bij mooie heren en dames die met een snik in de stem tegelwijsheden over de liefde opkreunen. Zoete suikerspinmuzak voor wie nog maar net afstand heeft gedaan van het zo gekoesterde K3-dekbed. Lang was er dan ook geen Echte Man te vinden die durfde toe te geven dat ook hij een moderne r&b-cd in de collectie had.

In de eerste helft van de jaren '90 bracht r&b-sensatie Jodeci daar verandering in. Vier stoere, in het leer gestoken zangers die met hun ruige uitstraling, solide producties en expliciete teksten over seks voor het eerst een begaanbare brug sloegen tussen de r&b-meisjes en de jongens van de straat die tot dan toe liever naar stoere rappers hadden geluisterd. Nog voor hun toenmalige labelgenoot Mary J. Blige brachten ze de rauwheid van hiphop en het melodische van r&b samen, en inspireerden zo een hele generatie rappers en r&b-sterren die daar tot op de dag van vandaag de vruchten van plukken. Zonder Jodeci, geen urban.

Die voortrekkersrol van Jodeci zorgde er voor dat de Heineken Music Hall zaterdagavond flink was gevuld, terwijl het een dik decennium geleden is dat de band voor het laatst een plaat uitbracht en in Nederland te zien was. De danspasjes zijn minder uitzinnig geworden, hoewel er nog steeds flink in de kruis gegrepen wordt, en de stemmen klinken in harmonie weliswaar overweldigend maar laten solo te wensen over. Zanger JoJo heeft hoorbaar last van griep en gromt maar wat en zijn broer K-Ci komt na wat valse noten laat op dreef. Nadat Jodeci uiteen ging, hadden de twee broers succes door hun spannende slaapkamersoul in te wisselen voor slappe, zoete meisjes-r&b. Ze laten daar ook wat van horen, maar dat duurt gelukkig maar even.

Want Jodeci bestaat nog steeds uit vier vakmannen die kreetjes ontlokken met elke heupbeweging, elke uithaal, maar ook elke fluistertoon. Ze zijn wat ouder en moeten tegenwoordig de groupies smeken om naar hun hotel te komen ('We zitten in The Grand, dat ken je toch wel, bij de Dam in de buurt'). Maar hun stomende seksballades klinken bij vlagen nog alsof ze net ontdekt hebben dat ze hormonen hebben. Een gedegen r&b-reünie van vier Echte Mannen.

Concert: Jodeci. Gehoord: 18/2, HMH, Amsterdam.
    • Saul van Stapele