Internet Voorkeur

OZB. Volgens minister Remkes van Binnenlandse Zaken en minister Zalm van Financiën rekenen 62 gemeenten in Nederland te hoge tarieven voor de Onroerende Zaak Belasting (OZB). De lijst met gemeenten is gepubliceerd op de site van het ministerie van Financiën. www.minfin.nl/06-012-bijlage.doc. Om kosten en kwaliteit van gemeentelijke diensten te vergelijken heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) twee weken geleden www.watdoetjegemeente.nl gelanceerd. Deze database bevat onder meer gegevens over misdaadcijfers, de prijzen van paspoort of rijbewijs en openingstijden van de balies van de verschillende gemeenten. De resultaten kunnen in een tabel, staafdiagram of landkaartje worden weergegeven. Op dit moment doen 44 gemeenten aan het project mee. Nadeel: de OZB-tarieven van 2006 zijn nog niet in de database verwerkt. Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen biedt op www.coelo.nl een overzicht van woonlasten in 2006, maar beperkt zich tot de grotere gemeenten.

Meer informatie over de OZB en de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) op:

www.waarderingskamer.nl

www.coelo.nl

www.watdoetjegemeente.nl

www.minfin.nl/06-012-bijlage.doc

www.nrc.nl/binnenland