Hork

'Na de duizend meter voor mannen, met een geweldige Shani Davis en een sterke Mikael Flygind-Larsen, had ik een afspraak met de Noorse uitgever Schibsted. We hebben wat in de stad gegeten. Daarna wandelde ik op mijn gemak terug naar mijn appartement in het olympisch dorp. Ik zette de televisie aan en zapte langs de kanalen. Ineens zag ik Wilfried de Jong zitten, in het programma van Mart Smeets. Het ging over mij. Ik was 'een hork' volgens De Jong, die mij helemaal afbrandde.

Eerder dit jaar was hij in zijn eigen show ook al kritisch tegenover mij. Daar had ik geen moeite mee, want ik kon mezelf goed verdedigen. Na afloop kreeg hij veel boze reacties van kijkers, terwijl ze over mij alleen maar positief waren. De Jong werd toen poeslief, zei dat hij mijn boek met veel plezier had gelezen en dat hij me graag nog een keer wilde uitnodigen in zijn programma. En dan roept zo iemand achter je rug ineens allemaal bullshit over je. Laf. Gelukkig greep Mart Smeets in. Wij zijn geen grote vrienden, maar dit deed me echt goed.

Meteen na de uitzending heb ik mister De Jong gebeld. 'Wie is dit?', stamelde hij. Nooit verwacht dat ik het programma had gezien. 'Dit is de hork', antwoordde ik. 'Nice comments over mij. Zal ik je wat vertellen, Wilfried? Als je een kerel bent, nodig je me nog een keer uit in je programma. Dan zal ik je precies vertellen hoe ik over je denk. Het eerste weekend van maart ben ik in Nederland, voor de World Cup in Heerenveen.'

Ik moet me eigenlijk niet aan dit soort dingen irriteren, maar dat doe ik toch. Al moet ik zeggen dat ik het zondagochtend helemaal kwijt was, toen ik mijn jongens zag trainen. Om acht uur zijn we naar een heuvel buiten de stad gereden, voor een looptraining. Het regende als de hel, maar ze renden dat de stukken eraf vlogen. Geweldig om te zien. Ik weet zeker dat er deze Spelen nog mooie dingen voor ons gaan gebeuren. Net als voor Marianne Timmer op de duizend meter. Good for her, die gouden medaille. Het is zoals ik in mijn boek zeg: Timmer is a nice lady and I wish her the best.'

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller