Hofs is voor Feyenoord goud waard

Een maand geleden zat hij nog in het krachthonk om te herstellen van een zware knieblessure. Vrijdag werd hij opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal dat volgende week tegen Ecuador speelt. En gisteren was Nicky Hofs de meest productieve speler van Feyenoord.

Nicky Hofs maakte de eerste twee doelpunten voor Feyenoord tegen Sparta: 'Trainer Koeman geeft mij het vertrouwen, ook al ben ik nog niet honderd procent.' Foto Bas Czerwinski 19-02-2006, FEYENOORD - SPARTA. NICKY HOFS VIERT ZIJN DOELPUNT. FOTO BAS CZERWINSKI Voetbal
Nicky Hofs maakte de eerste twee doelpunten voor Feyenoord tegen Sparta: 'Trainer Koeman geeft mij het vertrouwen, ook al ben ik nog niet honderd procent.' Foto Bas Czerwinski 19-02-2006, FEYENOORD - SPARTA. NICKY HOFS VIERT ZIJN DOELPUNT. FOTO BAS CZERWINSKI Voetbal CZERWINSKI, BAS

'Die voorlopige selectie is natuurlijk wel een aanmoediging als je net zes maanden geblesseerd bent geweest', zegt de 22-jarige middenvelder die zijn carrière dit seizoen bij Feyenoord dramatisch begon. In een oefenwedstrijd tegen de amateurs van Schijndel deze zomer scheurde hij zijn kruisband volledig af en volgde een revalidatie van bijna een half jaar. En nu, kort na zijn terugkeer, meldt Van Basten zich al.

'Ik heb met de bondscoach eigenlijk helemaal geen contact gehad. Ik hoorde het van de fysiotherapeut die het op internet had gelezen. Schitterend, als kleine jongen droom je er toch altijd van om ooit in het Nederlands elftal te mogen spelen.'

Ondanks zijn uitverkiezing is Hofs de eerste om toe te geven dat hij nog niet op zijn oude niveau zit. Na afloop van de gemakkelijk gewonnen wedstrijd tegen Sparta gisteren in De Kuip, waar hij twee van de vier doelpunten voor zijn rekening nam, is hij vooral trainer Erwin Koeman dankbaar. 'Hij geeft mij het vertrouwen, ook al ben ik nog niet honderd procent. En vandaag had ik twee keer een goede loopactie die goed uitpakte.' Twee weken geleden maakte hij ook al het openingsdoelpunt in de gewonnen wedstrijd tegen Ajax.

Geen wonder dat ook Koeman tevreden is over Hofs die deze zomer van Vitesse overkwam en al eerder (2001) in zijn carrière een half jaar geblesseerd was: als gevolg van een geknapte kruisband in zijn andere knie tijdens een training van Jong Oranje. 'Ik denk niet aan die blessures als ik aan het voetballen ben.'

Veel toeschouwers wel, want toen Hofs gistermiddag na een felle charge van Danny Schenkel bleef liggen, werd het even ijzig stil in het stadion. 'Nee, dat was mijn enkel waar ik een schop op kreeg', lachte Hofs na afloop van het duel.

Dat hij gisteren aan de basis stond van de overwinning was volgens Koeman geen toeval. 'Die jongen heeft hele specifieke kwaliteiten. Hij komt altijd op het goede moment uit de rug van de tegenstander. Zoiets kan je niet leren. Dat zit in je genen. Met hem heb je goud in handen.'

Koeman mocht dan tevreden zijn over Hofs, over de rest van zijn team zal hij minder content zijn geweest. Dat de uitslag met 4-0 zo hoog uitviel, was vooral aan stadgenoot Sparta te danken. Zeker in de eerste twintig minuten had de degradatiekandidaat in de zo goed als uitverkochte Kuip het beste van het spel.

Maar de formatie van Wiljan Vloet scoort het hele seizoen al uiterst moeizaam, en zeker gisteren, zonder Ricky van den Bergh (geblesseerd) en Dieter van Tornhout (geschorst), ontbrak een killerstype. De in de spits opgestelde Ivan Cvetkov viel alleen op door het missen van kansen.

Terecht wees Vloet op de hoekschoppenverhouding na afloop: tien voor Sparta, drie voor Feyenoord. 'We krijgen in de beginfase een aantal vrije trappen en hoekschoppen waar we helemaal niets mee doen. We voetballen goed, tot de eindpass.'

Toen in de eerste 25 minuten ook een doelpunt van Feyenoord uitbleef en de huidige nummer twee van de eredivisie in foute passes grossierde, liet Koeman drie man warm lopen. Onder wie Pierre van Hooijdonk die vorige week nog bij NAC voor de ommekeer in de wedstrijd leek te zorgen: zijn komst, in de plaats van Dirk Kuijt, in de 88ste minuut gaf Van Hooijdonks oude club vleugels: NAC werkte in de slotfase van de wedstrijd een achterstand van 3-1 weg. 'Kuijt er nooit meer uit', zo stond gisteren op een spandoek geschreven. 'Dat was vorige week echt wel een tik dat ze nog op 3-3 kwamen', gaf Koeman toe.

Gisteren kon Van Hooijdonk zijn trainingspak aanhouden, terwijl met name Salomon Kalou en Romeo Castelen vroegtijdig voor een wissel in aanmerking kwamen.

Over de vormcrisis van Kalou (20) en ook van Jonathan de Guzman (18) deed Koeman koeltjes. 'Sommige jongens zoeken naar hun vorm en gaan uit onzekerheid lopen met de bal. Maar die jonge jongens hebben het recht om eens slecht te spelen.'

Pas een kwartier voor tijd haalde Koeman Kalou uit de wedstrijd voor Ali Boussaboun die de 4-0 voor zijn rekening nam. Vijf minuten later mocht ook een moegestreden Hofs naar de kans. Maar in zijn geval was het een applauswissel.

Feyenoord 4 Sparta 0

Ruststand 2-0. 28. Hofs 1-0, 37. Hofs 2-0, 51. Kuijt 3-0, 88. Boussaboun 4-0. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 50.000.

    • Erik van der Walle