Grote reddingsactie op Filippijnen na aardverschuiving

Reddingswerkers op het Filippijnse eiland Leyte probeerden vandaag de lagere school uit te graven die vrijdag werd bedolven onder een modderstroom. Hoewel de kans op het vinden van overlevenden sterk is afgenomen, putten reddingswerkers hoop uit geluiden die zij met seismische apparatuur opvingen uit de modderlaag. In het volledig verdwenen dorp Guinsaugon zijn na vrijdag geen overlevenden meer gevonden.

De geluiden zouden signalen van de 250 tot 300 kinderen of hun leraren kunnen zijn, maar ook uit het instabiele modderpakket kunnen komen. Speurhonden zijn meerdere malen aangeslagen op de plaats waar de school stond. President Glória Arroyo sprak in een op televisie uitgezonden overleg met hulpdiensten van sms-berichten die zouden zijn ontvangen vanuit de school. Het bestaan van die berichten is niet bevestigd.

De school is nog niet gelokaliseerd. Filippijnse, Amerikaanse en Maleisische hulpteams zoeken op twee plaatsen: de originele plaats van de school en een plaats 200 meter lager op de heuvel, waar hij heen gesleurd zou kunnen zijn.

Omdat verschillende autoriteiten uitgaan van verschillende inwoneraantallen, is onduidelijk hoeveel inwoners van Guinsaugon nog vermist worden. De nationale rampenbestrijdingsorganisatie gaat uit van 1350 vermisten. Volgens diezelfde instantie zijn tot op heden 72 lichamen geborgen. De meeste daarvan worden in massagraven begraven, omdat familieleden die hen zouden moeten identificeren er niet meer zijn.

Noodhulp is toegezegd door onder andere Australië, Japan en de VS. Onduidelijk is hoeveel overlevenden er zijn voor die hulp.

Aardverschuivingen zijn een gebruikelijk fenomeen in de Filippijnen. Op het zuidelijke eiland Mindanao vielen zaterdag vijf doden door een aardverschuiving. De regering heeft gewaarschuwd voor een verhoogd gevaar van modderstromen omdat tot juni veel regen wordt verwacht.