Getergde Timmer rook revanche

Maria Aaltje Timmer won acht jaar na haar dubbelslag in Nagano opnieuw olympisch schaatsgoud. Het spontane meisje is nu een zelfverzekerde vrouw.

Marianne Timmer hoort met haar trainer Jac Orie dat zij olympisch goud heeft gewonnen. Naar de wedstrijd keken 5,3 miljoen mensen. Foto AP Marianne Timmer of the Netherlands, center, reacts with a coach when she realizes that she has won the gold medal during the women's 1000 meter speedskating race at Oval Lingotto during the 2006 Winter Olympics in Turin, Italy, Sunday, Feb. 19, 2006. (AP Photo/Dusan Vranic) Associated Press

De meetlat moest er aan te pas komen om de wedergeboorte van een Nederlandse schaatsdiva te verklaren. Marianne Timmer versloeg Cindy Klassen gisteren met een marge van 0,04 seconden. Op de 1.000 meter bij de vrouwen staat dit tijdsverschil gelijk met dertig centimeter. De voorsprong op Anni Friesinger bedroeg 0,06 seconden, ongeveer 45 centimeter dus. 'Ze hoefde maar een scheet te laten, of ze had er naast gegrepen', sprak haar coach en inspanningsfysioloog Jac Orie die de rekensom snel had gemaakt.

Timmer werd afgelopen dinsdag gediskwalificeerd na een valse start op de 500 meter. Ze was kwaad en teleurgesteld over het vermeende onrecht; in werkelijkheid kon ze alleen zichzelf iets verwijten. Ze bewoog voor het startschot. Achteraf bezien was de uitsluiting op de sprint een uitkomst voor de 1.000 meter. 'Nu was het buigen of barsten en alles of niets', wist Orie.

Timmer koesterde revanchegevoelens en werd door haar coach extra geprikkeld met stekelige opmerkingen over de valse starts. Orie: 'Ze had een ander bewustzijn en was nog meer gefocust dan anders. En ze heeft knetterhard getraind, dat vergeet men nog wel eens. Het ziet er bij haar zo elegant en stijlvol uit, maar ze is verdomde serieus met vak bezig. En ze is ijzersterk, ondanks haar tengere lichaamsbouw. Ze tilt met het grootste gemak halters van 85 kilo omhoog.'

Het ene schaatsgoud is het andere niet. Marianne Timmer was in 1998 nog een jong veulen, toen ze aan de hand van haar dominante coach Peter Mueller in Nagano een dubbelslag maakte op de 1.000 en 1.500 meter. Jong, blond en blozend. Een nieuwe schaatsdiva was geboren.

Na een relatieve radiostilte van acht jaar later - ze greep in 2002 naast de prijzen op de Spelen maar won in 2004 nog wel de wereldtitel sprint - keerde ze gisteren terug op de Olympus. 'En ik zie er na acht jaar hopelijk nog even goed uit', glimlachte de Groningse boerendochter met een twinkeling in de ogen, waaronder de wallen topvorm verraadden.

Timmer 'Gelukkig thuis, gelukkig op het ijs'

Een goede Timmer oogt een tikje vermoeid, weten de schaatskenners. 'Maar ik heb hele dagen op bed kunnen liggen', verwees ze naar het lange wachten in het olympisch dorp.

De 31-jarige Timmer is nu een zelfverzekerde sportvrouw, die haar seizoen zorgvuldig opbouwt en onbelangrijke wedstrijden als een trainingsrit beschouwt. Ze kan 'pieken' op het juiste moment, zich focussen op het moment suprême. 'Vandaag was het piekentijd', sprak Timmer na afloop in Turijn.

De rijdster en de coach vormen een perfect ingespeeld duo en vertrouwen elkaar blindelings. 'Ik doe veel op intuïtie en Jac ziet wat ik voel', weet de pupil. 'We zijn het bijna altijd eens over mijn programma en de samenwerking loopt als een trein', vervolgde Marianne Timmer die bij naamgenoot Henk Timmer de rust en het vertrouwen heeft gevonden die ze in de jaren rond de eeuwwisseling danig heeft gemist.

Zo was ze verwikkeld in een langdurige rechtszaak met coach Wopke de Vegt die haar van contractbreuk betichtte maar na anderhalf jaar in het ongelijk werd gesteld. Ze huwde met en scheidde van coach Peter Mueller, die haar in 1998 letterlijk met open armen opving na haar gouden races in Nagano. Een tweede samenwerkingsverband met de Amerikaanse trainer werd geen sportief succes.

Timmer leek af te glijden naar de middenmoot, maar maakte onder leiding van de stoïcijnse Orie een sterke rentree en voelt zich nu ook privé een gelukkig mens. 'Jac en Henk geven mij de rust die elke topsporter nodig heeft. We hebben geen verstrengelde belangen. Gelukkig thuis is gelukkig op het ijs.' Precies een maand geleden, na haar vierde plaats bij de WK sprint in Heerenveen, kreeg de wereldkampioene van 2004 nieuwe ijzers onder haar schaatsen van de firma Viking. De titanium buizen bleken twee centimeter langer. Timmer: 'Ik zei meteen tegen Jac: 'die lange ijzers zijn straks mijn redding'. Ik heb veel meer rust in mijn slagen en kan beter zijwaarts afzetten.'

Het geringe tijdsverschil met de zilveren en de bronzen medaillewinnares kan ook verklaard worden door de zware inspanningen van de concurrentes bij de ploegenachtervolging. Friesinger had donderdag een belangrijk aandeel in de gouden medaille van Duitsland. Klassen hielp Canada aan olympisch zilver. Ondertussen lag de uitgeruste Timmer op bed bij te komen van een morele klap na de diskwalificatie op de 500 meter.

Precies acht jaar na haar twee gouden medailles bij de Spelen in Japan stond Timmer weer op de hoogste trede van het olympische platform. Zelden leverde een schaatsvrouw een dergelijke prestatie. De Amerikaanse sprintster Bonnie Blair was drie keer achter elkaar de beste op de 500 meter en de Duitse stayer Claudia Pechstein drie keer de snelste op de vijf kilometer, ook zonder onderbreking.

Timmer was gisteren de enige Nederlandse die een topprestatie leverde. 'Ik had vooral meer verwacht van Wüst', deelde Timmer de algemene schaatsopinie. De winnares van de drie kilometer eindigde op de 1.000 meter, net als Timmer bij de Spelen van 2002, op de weinig eervolle vierde plaats. 'Dan kun je beter zesde worden', sprak de veterane uit ervaring.

Wüst wil zich woensdag revancheren op de 1.500 meter en moet dan ook afrekenen met Timmer die zich nog geen startbewijs had voor die afstand. Die kreeg ze gisteren alsnog toegewezen.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Getergde Timmer rook revanche (20 februari, pagina 1) staat dat het verschil tussen zilver en goud (0,04 seconde) op de 1.000 meter schaatsen voor vrouwen circa 30 centimeter besloeg. Dat moet 53 centimeter zijn. Het verschil met brons (0,06 seconde) is circa 79 centimeter en niet 45 centimeter.

    • Jaap Bloembergen