Brussel om hulp bij griep gevraagd

Het Nederlands bedrijfsleven wil dat Europese 'crisismaatregelen' worden genomen om de economische gevolgen van de vogelgriep te beperken. 'Alle vrieshuizen zitten vol', aldus een woordvoerder van de productschappen Vee, Vlees en Eieren. Sinds de uitbraak van vogelgriep in Nederland in 2003 is er volgens de woordvoerder in de EU een structureel overaanbod van pluimvee. Nederland heeft nu vooral last van de gedaalde consumptie in Duitsland.

Ook elders in Europa wordt de roep om 'Europese' maatregelen steeds luider, nu de voor de mensen gevaarlijke variant van vogelgriep zich steeds sneller verpreidt. Veterinair deskundigen uit de EU zullen zich vermoedelijk morgen uitspreken over onder andere de Nederlandse en Franse wens tot vaccinatie van pluimvee. Vandaag vergaderen in Brussel de Europese ministers van Landbouw. Mogelijk wordt op die (reguliere) bijeenkomst ook gesproken over steunverlening aan de pluimveesector.

De vogelgriep heeft zich vooral razendsnel verspreid onder vogels op het Duitse eiland Rügen. Maar ook op het Noord-Duitse vasteland zijn inmiddels de karkassen gevonden van een besmette buizerd en een zilvermeeuw. De autoriteiten zetten alles op alles om het overslaan naar pluimveebedrijven te voorkomen. Veertig specialisten van Defensie zijn naar het gebied gestuurd om te helpen bij het ontsmetten van voertuigen en mensen. De regering moet nog beslissen of al het pluimvee op Rügen, zo'n 400.000 stuks, moet worden afgemaakt.

Op kleine schaal is al begonnen met de vernietiging van dieren. Gisteren bezocht bondskanselier Merkel het eiland.

Ook elders in Europa zijn nieuwe besmettingen gemeld. In Frankrijk is verontrust gereageerd op de vondst van een aan vogelgriep gestorven eend ten noorden van Lyon. Frankrijk is nu de zesde EU-lidstaat waar vogelgriep is vastgesteld. Ook in het Italiaanse Umbrië is het virus aangetroffen in een dode eend. Vanuit Azië is de massale uitbraak onder pluimvee gemeld in het westen van India.

In een aantal EU-landen is de consumptie van kippenvlees aanzienlijk gedaald, het sterkst in Italië (met 50 tot 70 procent). In Duitsland gaat het om enkele tientallen procenten en in Nederland om 5 à 10 procent.

Vogelgriep:pagina 4