Biatloncoach Mayer weer vrij na arrestatie

De Oostenrijkse politie heeft de omstreden biatloncoach Walter Mayer vrijgelaten, meldt de Oostenrijkse radio vanochtend.

Mayer werd gisteravond gearresteerd nadat hij op de vlucht was geslagen voor de politie. De omstreden coach lag in zijn auto te slapen en schrok toen politiemensen hem wakker maakten. Mayer reed snel weg en botste vervolgens op een politieauto die de weg wilde blokkeren. Mayer kwam volgens het Oostenrijkse persbureau APA licht gewond uit zijn auto.

De komst van Mayer naar Turijn was de aanleiding voor de inval van de Italiaanse politie in het kamp van de Oostenrijkse skilopers en biatleten bij de Olympische Winterspelen in Turijn. Hij was in de nabijheid van de sporters gezien ondanks een schorsing tot 2010 wegens manipulatie met bloeddope. Hij wordt ervan verdacht de Italiaanse dopingwet te hebben overtreden. De Oostenrijkse skifederatie heeft hem gisteravond per direct ontslagen.

Er zijn overigens geen arrestaties verricht bij de inval bij de Oostenrijkse langlaufers en biatleten. De Italiaanse politie heeft dit gisteren bekendgemaakt. Alle vijftien sporters hebben wel een dopingtest moeten afleggen. De resultaten hiervan zijn nog niet naar buiten gebracht.

In een verklaring liet het Internationaal Olympisch Comité IOC weten om de politieactie te hebben gevraagd wegens de aanwezigheid van coach Walter Mayer in Turijn vanwege zijn verleden. Volgens de Oostenrijkers bracht Mayer een privé-bezoek aan de Spelen. Het Oostenrijkse olympisch comité heeft bij het IOC protest aangetekend tegen de gang van zaken rond de inval. 'We hebben geprotesteerd tegen de wijze en manier waarop de controles zijn gedaan. Ik heb met IOC-voorzitter Rogge gesproken', aldus algemeen secretaris Heinz Jungwirth.