'Bedankt voor uw bouwverbod'

Al ruim tien jaar is hij in een verhitte juridische strijd verwikkeld met Schiphol en het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Inzet: financiële genoegdoening voor het frustreren van zijn bouw- en ontwikkelingsplannen rond de nationale luchthaven. Jan Poot, de 81-jarige eigenaar van projectontwikkelaar Chipshol, vecht niet alleen via de rechtbank.

Vandaag publiceerde hij in de Volkskrant een open brief aan staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer (VVD). In de advertentie, die 7.800 euro kostte, wil Poot de staatssecretaris 'nog danken voor de oplegging van uw bouwverbod op ons businesspark op het Groenenbergterrein'. Het is een ironisch compliment dat verwijst naar de lopende procedure over een schadevergoeding die Chipshol van Schiphol eist.

Op aandringen van Schiphol had Schultz van Haegen in 2003 een bouwverbod afgekondigd op het 40 hectare grote Groenenbergterrein van Chipshol, langs de Aalsmeerbaan. In januari vorig jaar besliste de rechtbank dat dat verbod niet terecht was. Schiphol zou de projectontwikkelaar een schadevergoeding moeten betalen, die door Chipshol zelf op ruim 97 miljoen euro is geraamd.

De rechtbank liet een adviescommissie tot een reële vergoeding komen. Die kwam uit op 16,8 miljoen euro, minus rente. Veel te laag, oordeelt Chipshol.

Ook in 1995 plaatste Poot een advertentie. Die kostte toen 15.000 gulden en was gericht tegen de aanleg van de Polderbaan. Het hielp niet. De 5de baan kwam er.