Banken: breek monopolie beurzen

Europese zakenbanken dringen er bij de Europese Commissie op aan om de macht van de beurzen te breken die bij de grensoverschrijdende transacties zowel effectenhandel, uitvoering als afhandeling in één hand hebben. Daarbij denken ze aan bijvoorbeeld Deutsche Börse in Frankfurt of Borsa Italiana in Milaan of de Spaanse Bolsa. De zakenbanken willen een pan-Europese non-profitinstelling naar Amerikaans voorbeeld, die in handen komt van de banken, zodat niemand meer voordeel kan halen uit zijn monopoliepositie.

Weliswaar zijn binnen de Europese landen de markten efficiënt en niet duurder dan bijvoorbeeld de Amerikaanse markt, maar het grensoverschrijdende effectenverkeer in Europa is inefficiënt, omslachtig en duur, zeggen ze. Hier zijn de prijzen dan ook wel acht keer hoger dan in de Verenigde Staten.

Vandaag hebben drie nationale organisaties van de zakenbanken, te weten uit Engeland, Frankrijk en Italië, bij Brussel aangedrongen op snelle hervorming bij de afhandeling van het internationale effectenverkeer.

Concreet pleiten ze voor een fusie van de afhandelaars LCH-Clearnet (voor 41 procent in handen van Euronext, waartoe de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs behoren) en Eurex Clearing (eigendom van Eurex in Frankfurt, op zijn beurt weer in handen van Deutsche Börse en de Zwitserse beurs ) en de regelingsspecialisten Euroclear (in handen van de markt, met kantoren in Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen) en Clearstream Iconcre (eigendom van Deutsche Börse). Op die manier moet de 'ernstige concurrentieverstoring' verdwijnen, menen ze, en zullen belangrijke kostenbesparingen worden bereikt. Clearstream bijvoorbeeld droeg in het derde kwartaal van het afgelopen jaar voor bijna 32 procent bij aan de winst van Deutsche Börse, wat zou wijzen op monopoliewinsten.