ADO Den Haag en Ajax vinden hun verlossers

Bij ADO Den Haag werden de invallers de verlossers. Bij Ajax was het de vier maal scorende Klaas-Jan Huntelaar. 'We hebben weer een spits', zong de aanhang in de Arena.

Van onruststokers tot verlossers. Edwin de Graaf en Geert den Ouden waren door ADO-trainer Frans Adelaar voor het sleutelduel gisteren met Heracles tot bankzitters gedegradeerd. Het tweetal zou namelijk niet meer voor honderd procent in de werkwijze van de coach geloven, die na twee maanden zonder zege onder grote druk stond.

De Graaf en Den Ouden namen als invallers sportieve wraak. De eerste zette ADO Den Haag in de 82ste minuut op een 2-1 voorsprong en de laatste deelde drie minuten voor tijd met de 3-1 de nekslag uit aan Heracles. Na de vooral voor Adelaar bevrijdende zege krijgt nummer zestien ADO Den Haag weer aansluiting met de concurrentie.

Het ontlopen van de nacompetitie is een heilig doel voor de club die het Zuiderpark gaat verruilen voor een gloednieuw onderkomen. De kans dat De Graaf, Den Ouden en Adelaar daar nog namens ADO Den Haag actief zullen zijn, lijkt niet al te groot.

Het publiek in de Amsterdamse Arena haalde gisteren tijdens het duel van Ajax met RBC, de nummer laatst van de eredivisie, opgelucht adem. Het spitsenprobleem lijkt dan eindelijk tot de verleden tijd te behoren. Aan de hand van 'verlosser' Klaas-Jan Huntelaar, die maar liefst vier keer wist te scoren, behaalde Ajax een klinkende 6-0 overwinning op RBC. 'We hebben weer een spits', zong de fanatieke aanhang van de Amsterdamse voetbalclub in de tweede helft.

Markus Rosenberg, die aan het begin van het seizoen nog was gehaald als de nieuwe hoop voorin, maakte de andere twee doelpunten voor Ajax. De blonde Zweed laat al weken zien dat hij wel zeker een aanwinst is. Al lijkt hij zich na gisteren niet meer te hoeven richten op de positie van 'nummer negen'.

Centrumspits Huntelaar mocht overigens de weer in het elftal teruggekeerde Hatem Trabelsi dankbaar zijn. De Tunesische international, die de afgelopen weken actief was in het toernooi om de Afrika Cup, stond aan de basis van drie van de vier doelpunten van Huntelaar. Hoewel het contract van Trabelsi afloopt, zal trainer Danny Blind waarschijnlijk dit seizoen nog veel vaker gebruik maken van de diensten van de rechtsback. Woensdag mogen Huntelaar en Trabelsi tegen Internazionale uit Milaan laten zien of ze internationaal ook probleemoplossers zijn.

Bij Willem II is het achttienjarige talent Moussa Dembele plotseling de man die de club uit een negatieve spiraal moet halen. De Belgische aanvaller maakte zich bij de Tilburgse aanhang zeer geliefd met de beslissende 2-0 tegen aartsrivaal NAC. De verrichtingen van clubtopscorer Dembele worden inmiddels gevolgd door nationale en internationale scouts.

Bij Willem II willen ze de oud-speler van Germinal Beerschot graag behouden. Na weken van mineur schonk hij de club de belangrijkste zege van het seizoen. Nu mag de tiener Willem II nog voor degradatie proberen te behoeden.

Bij Groningen-RKC (1-0) speelde Anthony Lurling de hoofdrol. De aanvaller van RKC maakte geen verlossende doelpunten, maar was het mikpunt van de Groningse aanhang. De supporters waren nog niet vergeten dat Lurling jaren geleden een speler van FC Groningen een rode kaart had aangesmeerd. Minutenlang zongen ze 'zijn moeder is een hoer'. Scheidsrechter Dick van Egmond staakte het duel. Lurling haalde zelf zijn schouders op en stelde: 'Dit doet me niks, want mijn moeder is geen hoer.'

    • Koen Greven