Aanpak veelplegers in Amsterdam is onvoldoende

Amsterdam, 20 febr. De aanpak van veelplegers in Amsterdam is niet voldoende. De zogeheten `draaideurcriminelen` zijn verantwoordelijk voor ruim zestig procent van de criminaliteit. Volgens de Amsterdamse politie komt het geregeld voor dat ze tijdens proefverlof nieuwe delicten plegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amsterdamse politie. In de regio Amsterdam zijn 5.800 veelplegers actief. Sinds oktober 2004 kunnen veelplegers in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) geplaatst worden. Daar kunnen zijn maximaal twee jaar worden vastgehouden voor relatief lichte vergrijpen. Uit het onderzoek van de Amsterdamse politie blijkt dat deze maatregel niet effectief is. Deze veelplegers worden vaak tijdens proefverlof al 4 à 5 keer gearresteerd wegens nieuwe delicten.