www.nrc.nl

WoordHoek. In de rubriek Woordhoek beantwoordt Ewoud Sanders ook vragen van lezers. Is het sluipweg of sluikweg, wilde iemand weten. 'Sluipweg is het gangbare woord, sluikweg komt voor, maar wordt door de Grote Van Dale beschouwd als 'niet algemeen Belgisch-Nederlands'. Het is dus niet de correcte of betere vorm van sluipweg.'

A Chinese youth works at his computer station in an Internet cafe in Beijing, China, Thursday, Feb. 16, 2006. Four U.S. technology giants are defending themselves against charges they collaborated with China to crush dissents in return for access to a booming Internet market. Representatives from Microsoft Corp., Yahoo Inc., Cisco Systems Inc. and Google Inc. faced harsh questioning from lawmakers from both parties at a hearing of a House of Representatives International Relations subcommittee. China says its aims are benign - to protect its citizens, and especially children, from "the immoral and harmful content" of the Internet. Critics say the limits China imposes go further and are aided by U.S. companies. (AP Photo/Elizabeth Dalziel)
A Chinese youth works at his computer station in an Internet cafe in Beijing, China, Thursday, Feb. 16, 2006. Four U.S. technology giants are defending themselves against charges they collaborated with China to crush dissents in return for access to a booming Internet market. Representatives from Microsoft Corp., Yahoo Inc., Cisco Systems Inc. and Google Inc. faced harsh questioning from lawmakers from both parties at a hearing of a House of Representatives International Relations subcommittee. China says its aims are benign - to protect its citizens, and especially children, from "the immoral and harmful content" of the Internet. Critics say the limits China imposes go further and are aided by U.S. companies. (AP Photo/Elizabeth Dalziel) Associated Press

En waar komt het woord bredje vandaan? 'Het komt voor in het bekende Nieuw Groninger Woordenboek van K. ter Laan uit 1929, maar dan in de spelling bredje. Ter Laan geeft als eerste betekenis 'presenteerblad'. Hij vermeldt ook het woord bred, met als eerste betekenis 'plank'. De betekenisontwikkeling is duidelijk: van plank, naar presenteerblad naar een nieuw soort presenteerblad, namelijk zo'n blad met bekergaten. Als je eenmaal weet dat bred de juiste spelling is, vind je iets meer voorbeelden. De Grote Van Dale vermeld bred met als eerste betekenissen 'berd, bord, plank'. Hiermee hebben we ook de oorsprong van het woord te pakken: het is begonnen als bord, maar is het in sommige dialecten bred geworden.'

www.nrcl.nl/woordhoek

Digitale zaken. IT-Journalist Marie-José Klaver schrijft over digitale zaken. 'Het schrijven en lezen van e-mailberichten leidt tot veel misverstanden. Schrijvers van mailberichten overschatten hun vermogen om duidelijk te communiceren. Ze treden niet buiten hun eigen referentiekader en gaan er vanuit dat de ontvanger van de mail zonder meer begrijpt wat zij bedoelen. Tot deze conclusie komen de onderzoekers Kruger en Epley in een artikel in de Journal of Personality and Social Psychology. Hun resultaten baseren ze op meerdere experimenten met dertig studentenparen.'

www.nrc.nl/klaver