Weinig hoop overlevenden op Filippijnen

De Filippijnse autoriteiten vrezen dat het dodental van de aardverschuiving gisteren in de provincie Zuid-Leyte kan oplopen tot ver boven de duizend. Vanmorgen waren 53 inwoners van het dorp Guinsaugon gered en 23 lichamen geborgen.

De veertig hectare die Guinsaugon besloeg veranderden in een moddervlakte toen gisteren een berg 'volledig ineenstortte', zoals een overlevende meldde. Dat gebeurde nadat binnen twee weken 68 centimeter regen was gevallen, bijna evenveel als in Nederland in een jaar. Op sommige plaatsen is het pakket modder meer dan tien meter dik. Een lichte aardbeving en een tweede aardverschuiving volgden kort daarna.

Naar schatting 1.500 van de ongeveer 2.000 inwoners worden vermist. Alle 375 huizen liggen onder de modder, evenals de basisschool, waar ten tijde van de ramp 250 leerlingen en docenten aanwezig waren. Twee nabijgelegen dorpen zijn in mindere mate getroffen. Drieduizend inwoners zijn opgevangen in een overheidsgebouw.

Reddingswerkers waren gisteren snel ter plekke, maar konden weinig doen omdat de moddermassa instabiel is, waardoor die moeilijk begaanbaar is voor graafmachines. Ook te voet zakken reddingwerkers weg in de modder. Na de aardverschuiving bleven er stenen en waterstromen van de bergen naar beneden razen. Gouverneur Rosette Lerias vroeg de bevolking om met blote handen te graven op zoek naar overlevenden. 'Ik heb nog een glimpje hoop, op basis van de vuistregel dat binnen 24 uur na een ramp nog overlevenden gevonden kunnen worden', zei ze gisteren.

Vanmorgen zijn de reddingswerkzaamheden na een onderbreking tijdens de nacht hervat, hoewel er weinig kans was nog veel overlevenden te vinden. Vanuit de hoofdstad Manila zijn vliegtuigen met duizend lijkenzakken, voedselpakketten, kleding, medicijnen en speurhonden naar het rampgebied vertrokken. De Verenigde Staten hebben twee oorlogsschepen die in de buurt waren naar Zuid-Leyte gestuurd en financiële hulp toegezegd. Het Internationale Rode Kruis heeft de internationale gemeenschap om 1,3 miljoen euro gevraagd voor noodopvang, medische zorg en kookmateriaal voor de eerste zes maanden.

In 2003 kwamen op het eiland Leyte 133 inwoners om door overstromingen en modderstromen.