Web is geen design

De rode telefooncel, het diagram van de Londense metro, de Spitfire en de Concorde behoren tot de tien beste voorbeelden van Brits design. Dat is het resultaat van een enquête van het BBC-programma The Culture Show. De winnaar van de enquête wordt op 16 maart bekendgemaakt.

De uit 1926 daterende telefooncel, waarvan nu in Engeland nog maar 228 exemplaren op straat staan, is de oudste van de tien. De nieuwste zijn het door een Britse pionier ontworpen World Wide Web en de computerspellen Tomb Raider (met Lara Croft) en Grand Theft Auto. Verder omvat de lijst de lichtreflectoren op de Britse autowegen (bijgenaamd Catseye), de Londense dubbeldeksbussen en de Mini-automobiel. Tot de afvallers behoren de mini-jurkjes van Mary Quant, de hoes van de Sgt. Pepper-plaat van de Beatles en het logo van de Penguin-boeken.

The Great British Design Quest is in design-kringen al fel bekritiseerd, omdat er geen onderscheid is gemaakt tussen technische innovaties en pure vormgeving. Ontwerper Patrick Taylor beticht de organisatie van de top-tien op zijn website van 'onhelder denken'. Hij noemt de wegreflectoren en het World Wide Web geen design-hoogstandjes, maar uitvindingen. Marcus Fairs, hoofdredacteur van het design-blad Icon, vindt dat er te weinig nieuws op de lijst staat. 'Het lijkt erop dat het establishment alleen maar op een nostalgische manier in design is geïnteresseerd', aldus zijn klacht.

    • Henk van Gelder