Vogelgriep komt zeker in Nederland

De vraag is niet meer 'of' maar 'wanneer' de vogelgriep Nederland bereikt. Dat zei gisteren minister Veerman (Landbouw). Hij is 'zeer beducht' voor de komst van het ook voor mensen dodelijke virus.

Vanaf maandag geldt in Nederland een ophokplicht. Hiertoe is besloten nu in Bulgarije, Italië, Griekenland en Duitsland besmette dode zwanen zijn gevonden en er in Slovenië, Hongarije en Polen verdenkingen zijn. Twee dode zwanen die deze week waren gevonden in de Flevopolder en bij Kampen, blijken geen vogelgriep te hebben.

De ophokplicht is bedoeld om contact tussen pluimvee en wilde vogels te voorkomen. Dit risico geldt met name hobbykippen en zogenoemde kippen-met-vrije-uitloop. Het gaat in totaal om enkele miljoenen kippen. Aan de ophokplicht wordt voldaan als kippen worden afgeschermd, bijvoorbeeld door de ren af te dekken. Het gaat erom dat de uitwerpselen van wilde vogels de kippen niet bereiken. Om elk risico uit te sluiten, wil het kabinet hobbykippen en kippen-met-vrije-uitloop vaccineren. Kippen die binnen blijven, hoeven niet gevaccineerd.

Voor preventieve vaccinatie is toestemming nodig van de Europese Commissie. De Commissie gaat hier maandag over praten. De Europese Unie ziet vaccinatie als laatste middel en verbiedt gewoonlijk de import van (vlees van) gevaccineerde dieren. De reden is dat het zeer moeilijk is onderscheid te maken tussen (vlees van) gevaccineerde en (vlees van) besmette dieren.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw wil de gevaccineerde kippen kunnen blijven exporteren. 'Dat is volgende week een van de punten van gesprek', aldus een woordvoerder. Nederland exporteert 30 procent van het pluimvee(vlees) naar Duitsland, 20 procent naar Groot-Brittannië en ruim 20 procent naar andere EU-landen. De afgelopen weken zakte de consumptie van kippenvlees in veel Europese landen in.

nigeria: pagina 4

hoofdartikel: pagina 19

www.nrc.nl: dossier vogelgriep