'Verhinder dat VS Palestijns volk straffen'

Leiders van Hamas hebben gisteren de Europese Unie opgeroepen te verhinderen dat Israël en de Verenigde Staten 'de Palestijnen collectief straffen voor het bedrijven van democratie.'

Palestijnen hangen een vers uit de koran en een portret van de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat aan een muur in het parlementsgebouw in Gazastad voorafgaand aan de beëdiging, vandaag, van de nieuwe, door Hamas gedomineerde volksvertegenwoordiging. Het parlement is over twee locaties, Gaza en Ramallah, verspreid. (Foto AP) Palestinian workers hang a framed verse from the Quran, Islam's Holy book, and a portrait of late Palestinian leader Yasser Arafat on a wall in the Palestinian Parliament in Gaza City Thursday Feb. 16, 2006. Israel is considering barring Palestinian laborers and goods from entering Israeli territory after a Hamas-dominated parliament is sworn in this weekend, security officials said Thursday, as Israel worked on tightening the vise on the Palestinians' incoming rulers. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Palestijnen hangen een vers uit de koran en een portret van de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat aan een muur in het parlementsgebouw in Gazastad voorafgaand aan de beëdiging, vandaag, van de nieuwe, door Hamas gedomineerde volksvertegenwoordiging. Het parlement is over twee locaties, Gaza en Ramallah, verspreid. (Foto AP) Palestinian workers hang a framed verse from the Quran, Islam's Holy book, and a portrait of late Palestinian leader Yasser Arafat on a wall in the Palestinian Parliament in Gaza City Thursday Feb. 16, 2006. Israel is considering barring Palestinian laborers and goods from entering Israeli territory after a Hamas-dominated parliament is sworn in this weekend, security officials said Thursday, as Israel worked on tightening the vise on the Palestinians' incoming rulers. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) Associated Press

Na afloop van een bijeenkomst van alle leiders en kandidaat-parlementariërs van de moslimfundamentalistische organisatie in zijn huis in het vluchtelingenkamp Al-Shati (Het Strand) bij Gazastad zei de belangrijkste kandidaat voor het premierschap, Ismael Haniyah, dat de Palestijnen 'niet zullen knielen en zullen buigen voor de Israëlische en Amerikaanse dictaten'. Dr. Mahmoud Zahar, de leider van Hamas in het parlement dat vandaag wordt geïnstalleerd, zei: 'Nadat de Palestijnen ons hebben verkozen in vrije en democratische verkiezingen moet de internationale gemeenschap het resultaat accepteren. Wij zullen vechten voor onze onafhankelijkheid.'

Onder Europese en Amerikaanse druk heeft de Israëlische waarnemend premier Olmert een besluit over de afsluiting van de Gazastrook voor het commerciële goederen- en personenverkeer verdaagd naar het kabinetsberaad van morgen. Het ministerie van Defensie had onmiddellijk na de installatie van het nieuwe parlement, waarin Hamas met 74 zetels een absolute meerderheid heeft, de Gazastrook willen afsluiten. Op de lijst van aanbevelingen van het leger staat de afsluiting van water en elektriciteit, maar een regeringswoordvoerder heeft gezegd dat deze onaangetast blijven.

Volgens Haniyah werken Israël en de Verenigde Staten nauw samen om de Palestijnse Autoriteit te ondermijnen. Hij zei verder dat Hamas onder voorwaarden bereid is een langdurig bestand (hudna) te sluiten. In Hamas geldt Haniyah als een vertegenwoordiger van de gematigde vleugel.

In de aanloop naar de Israëlische parlementsverkiezingen (28 maart) heeft premier Olmert, tevens lijsttrekker van Kadima, dit aanbod van de hand gewezen en geëist dat Hamas Israël erkent en de wapens inlevert.