Uitlenen aandelen niet altijd slim

Het in leen geven van aandelen is een aantrekkelijke manier voor aandeelhouders om wat geld te verdienen. Maar de leners moeten zich ervan bewust zijn dat hedge funds die aandelen kunnen gebruiken om cruciale stemmingen te beïnvloeden. Die hedge funds kijken niet altijd naar de belangen van langetermijn beleggers. De recente mislukte overname van Henderson Investment uit Hong Kong is de beste illustratie van de gevaren die kleven aan het lenen van aandelen vlak vóór een belangrijke stemming.

Het moederconcern van Henderson Investment, Henderson Land, bood aan de minderheidsaandeelhouders uit te kopen tegen een aantrekkelijke premie van 46 procent. Speculanten op een koersdaling gebruikten vervolgens een paar dagen voor de stemming geleende aandelen om stemrecht te verwerven in Henderson Investment. Zij stemden tegen. De koers van Henderson Investment daalde daarop ruim 15 procent. De winsten van de speculanten waren in feite gegarandeerd toen eenmaal een blokkerend belang was zekergesteld.

Het scheiden van het stemrecht van het economisch belang hoeft geen verstoringen te veroorzaken. Het in leen geven van aandelen kan een bron van extra inkomsten voor de aandeelhouders zijn. Als een aandeelhouder vertrouwen heeft in de vooruitzichten van een bedrijf, hoeven zij immers niet bezorgd te zijn dat zij hun aandelen in leen geven ter dekking van speculanten. Maar stemmen vertegenwoordigen wel waarde. Aandeelhouders moeten hun aandelen vóór een cruciale stemming terughalen. De leners bij Henderson waren te inhalig en hadden te weinig oog voor de langere termijn.

    • Robert Cyran