Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Het Belgische nieuwsprogramma Terzake zaterdag laat vanavond de Amerikaanse generaal Miller aan het woord over de Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis. 'Je moet ze als honden behandelen', zegt hij in de documentaire over de nieuwe foto's die vrijgekomen zijn over de folteringen in de Iraakse gevangenis. Miller verdiende zijn strepen op Guantánamo Bay en omdat hij daar iedereen aan de praat kreeg, kreeg hij de leiding over de Abu Ghraib-gevangenis. België 2 (Canvas), 20.00-20.45u. Foto AFP/HO/SBS ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH OR INJURY A TV frame grab shows an image made available by Australia's Special Broadcasting Service (SBS) on February 15, 2006, of what the broadcaster says is a detainee being abused in Iraq's Abu Ghraib prison taken in 2003. SBS, which aired the images on its "Dateline" programme on Wednesday, said they were taken at the same time as the photographs of US soldiers abusing Iraqi prisoners inside Abu Ghraib. AUSTRALIA OUT ONLINES OUT NO SALES NO ARCHIVES FOR EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Reuters TV REUTERS

Nova. Een exclusief interview van Twan Huys met Joran van der Sloot, de Nederlander die beschuldigd wordt van betrokkenheid bij de verdwijning van het Amerikaanse meisje Natalee Holloway op Aruba. En een reportage over de antisemitische cartoonwedstrijd die de Iraanse krant Hamshahri heeft uitgeschreven over de holocaust. Volgens die krant moet dan blijken of het Westen de vrijheid van meningsuiting echt hoog in het vaandel heeft staan. Ned. 3, 22.10-22.35u.

Documentaire

Unlocking Da Vinci's Code. Was Maria Magdalena de vrouw van Jezus en hadden zij een kind? Onderzoek van Elisabeth Vargas in het spoor van Dan Browns bestseller. National Geographic, 20.00-21.00u.

Windsor: The Queen's castle: Four seasons. Voor het eerst opende Windsor, met toestemming van de Britse vorstin, de deuren voor documentairemakers. Een jaar lang werd het leven in het kasteel vastgelegd. Discovery Channel, 20.00-21.00u.

Perfect swarm. Een zwerm woestijnsprinkhanen kan op een dag 80.000 ton gewas verslinden, genoeg voedsel voor 200 miljoen mensen. Noord-Amerika is het enige continent dat er geen last meer van heeft. National Geographic, 23.00-00.00u.

infotainment

Blauw bloed. Royaltyprogramma met o.a. het actuele koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland. Het programma volgde kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima op de Olympische Winterspelen te Turijn. Ook aandacht voor koninklijke couture en sieraden en het Oranje Moment, waarin bijzondere ontmoetingen van Nederlanders met de Oranjes. Ned. 1, 19.30-19.55u.

Wegmisbruikers! Rechts inhalen, bumperkleven en levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres. Wegmisbruikers worden geconfronteerd met hun verkeersgedrag waarmee ze hun eigen en andere levens in gevaar brengen. SBS6, 20.00-21.00u.

CABARET

Typisch Van Duin. Op verzoek van Lange Frans en Baas B zien we André van Duin op een meditatiesessie bij Ad Visser. Hij brengt alles behalve rust. En de legendarische scène met meneer en mevrouw De Bok in het Japanse restaurant. In deze aflevering ook Edwin Evers, Ferry de Groot en Jan Rietman. Talpa, 19.30-20.00u.

Brigitte Kaandorp: Badwater. Eerste deel van een tweedelige theatershow. De cabaretière blaast stoom af over de chaos waarin ze is verzeild en over de glossy moederrol waaraan zij maar niet kan voldoen. Ned. 3, 20.05-21.00u.

25 jaar Tineke Schouten. Tweede aflevering van een vierdelige serie fragmenten uit de carrière van Tineke Schouten. De zendgemachtigde belooft hilarische typetjes, memorabele sketches en gevoelige liedjes uit het archief van deze Utrechtse comédienne. SBS6, 21.00-21.40u.

kunst

The amazing Rembrandts: Kunst of therapie? Over de kunstenaars met een verstandelijke beperking die zich ter gelegenheid van Rembrandts 400ste geboortejaar lieten inspireren door de meesterwerken van Nederlands beroemdste schilder. Met medewerking van kunsthistoricus Gary Schwartz, Hedy d'Ancona en Judikje Kiers, directeur museum Ons' Lieve Heer op Solder. Ned.1, 16.30-16.50u.

MuseumGasten: Johannes Esser. Special naar aanleiding van de tentoonstelling in Singer Laren over het leven van de kunstverzamelaar, schaker én grondlegger van de plastische chirurgie, Johannes Esser (1877-1946). Ned.1, 16.30-16.50u.

SPORT

Sportjournaal. In samenvattingen, reportages en interviews wordt teruggeblikt op de olympische prestaties van de afgelopen sportdag en wordt vooruitgekeken naar de onderdelen die 's avonds nog op het programma staan. Met o.a. shorttrack en ijshockey (Slowakije - Verenigde Staten en Tsjechië - Finland). Ned. 2, 19.45-20.30u.

De Wedstrijden: Eredivisie. Met nieuws uit de voetbalcompetitie en samenvattingen van onder meer FC Groningen tegen RKC Waalwijk; Roda JC tegen SC Heerenveen en Vitesse tegen PSV. Talpa, 22.00-23.20u.

Top gear Winter Olympics. Het automagazine voert in Noorwegen olympische onderdelen met auto's uit. Zo laten ze een Mini skiën, een wagen met vierwielaandrijving de biatlon doen en wordt er een ijshockeywedstrijd met auto's gespeeld. BBC 2, 23.15-00.15u.