Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Buitenhof. Mogen de lokale lasten nog stijgen en maken gemeentes misbruik van hun macht om de burgers op kosten te jagen? Ruim twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen het rapportcijfer van minister van Financiën en vice-premier Gerrit Zalm (VVD) voor het lokale begrotingsbeleid in ons land. En een gesprek met schrijfster, diplomatenvrouw en columnist Betsy Udink over haar nieuwe boek Allah en Eva. Ruim dertig jaar heeft ze in diverse landen in het Midden- en Verre Oosten gewoond en zich steeds meer verdiept in de ontwikkelingen binnen de islamitische wereld. Ned.3, 12.05-13.00u.

documentaire

Close-up: Egypte ontsluierd. Over de schrijver Robert Bauval die tien jaar geleden de wereld van de egyptologen op zijn kop zette met zijn theorie dat de drie piramides van Gizeh georiënteerd zijn op het sterrenbeeld Orion. Vanaf dat moment zette Bauval zijn baanbrekende werk voort, om te ontdekken dat vrijwel alle monumenten van Egypte een kosmische orde weerspiegelen. Ned.1, 19.00-20.00u.

OverLeven: Chloë, een kind tussen leven en dood. Portret van Chloë, die leukemie kreeg toen ze tien was. Ze werd behandeld en genas, maar drie jaar later stak de ziekte de kop weer op. De chemo helpt niet meer en de artsen besluiten een experimenteel geneesmiddel te gebruiken. België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

Tegenlicht: Drie kameraden. Slot van een tweeluik over het leven van de drie Tsjetsjeense vrienden Ramzan, Roeslan en Islam die van de ene op de andere dag tanks door de straten van Grozny zagen rijden en met bommen en dood werden geconfronteerd. Islam, die als enige de totale vernietiging van zijn stad overleefde, vertrekt uiteindelijk naar Nederland, en zal moeten leven met zijn herinneringen, foto's en beelden uit het verleden. Zijn vrienden Ramzan en Roeslan stierven rond hun dertigste. Ned.3, 21.20-22.15u.

Michael Palin in de Himalaya. Laatste aflevering van de reisserie waarin Michael Palin van west naar oost door de hoogste bergketen ter wereld trekt, de Himalaya. Vanavond bezoekt hij bij de grens van Birma een Engelsman die met een lokale Naga-prinses is getrouwd is en de Konyaks die ooit beruchte koppensnellers waren. België 2 (Canvas), 21.45-22.45u.

praatprogramma

Woestijnruiters. Gesprekken met minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk, Hella de Jonge en professor Ernst van de Wetering. Verdonk reageert onder meer op de affaire rondom de 18-jarige Taïda Pasic uit Kosovo. Hella de Jong praat over haar autobiografische boek Los van de wereld en professor Ernst van de Wetering over zijn al veertig jaar durend onderzoek naar de echtheid van aan Rembrandt toegeschreven schilderijen. Ned.3, 22.20-23.25u.

Spraakmakers. Gesprek met de legendarische actrice en zangeres Liza Minnelli die op tournee is in Europa. Ze treedt vooral op in Duitsland, maar ook in Rotterdam, Brussel en Parijs. België 2 (Canvas), 22.45-23.15u.

Wintertijd. Presentator Harry de Winter praat aan de hand van muziekfragmenten vanavond met stand-upcomedian Jörgen Raymann. Zie ook pagina 65. Ned.1, 23.40-0.30u.

Muziek

Vrije geluiden. Uit het Bimhuis in Amsterdam. Altviolist Simon Murphy speelt en vertelt over zijn platform New Dutch Academy en Eleonore Pameijer en Marcel Worms over hun cd met werk van onder anderen de joodse componist Dick Kattenburg, die in 1944 op 24-jarige leeftijd werd vermoord. Ned.3, 11.00-12.00u.

kunst

The British Academy Film Awards. Schrijver en acteur Stephen Fry presenteert de galashow rond de uitreiking van deze Britse filmprijzen. BBC1, 22.00-0.20u, onderbroken door het nieuws.

De besprekers. Nausicaa Marbe, Roel Bentz van den Berg en gastbespreker Eddy Terstall bespreken de theatervoorstelling Cyrano, geregisseerd door Tarkan Köroglu met Porgy Franssen als Cyrano, de roman De Engelenmaker van de Belgische auteur Stefan Brijs die genomineerd is voor de Gouden Uil en de Libris-prijs en de film Good Night, And Good Luck van George Clooney. De film kreeg Oscar-nominaties voor onder meer Beste Regie en Beste Scenario. Ned.3, 23.25-0.20u.

sport

De Wedstrijden: Eredivisie. Samenvattingen van onder meer AZ tegen FC Utrecht; Feyenoord tegen Sparta Rotterdam; Ajax tegen RBC Roosendaal; Willem II tegen NAC Breda en Heracles Almelo tegen ADO Den Haag. Talpa, 19.00-20.35u.