Televisie Overige films

Down and out in Beverly Hills (Paul Mazursky, 1986, VS). Renoirs Boudu sauvé des eaux (1932) vormde basis voor satirische boulevardkomedie over Californische 'nouveaux riches'. Met Nick Nolte als landloper en Bette Midler en Richard Dreyfuss als neuroten. SBS6, 13.55-15.50u.

Housesitter (Frank Oz, 1992, VS). Moderne 'screwball comedy'. Pathologische leugenaarster Goldie Hawn dringt het leven binnen van de emotioneel onderontwikkelde architect Steve Martin. Net5, 20.30-22.25u.

Zamani barayé masti asbha / Een tijd voor dronken paarden (Bahman Ghobadi, 2000, Iran). Debuut van Koerdische Ghobadi laat zien hoe vijf broers en zussen, kinderen nog, in het bergachtige grensgebied tussen Iraans Koerdistan en Irak zonder ouders moeten zien te overleven. Anders dan Kiarostami en Samira Makhmalbaf zoekt Ghobadi het niet in metaforen. Zijn documentaire aanpak doet denken aan klassieke Europese sociaal-realistische tradities. Ned.3, 14.40-15.55u.

The Full Monty (Peter Cattaneo, 1997, GB). Buitengewoon succesrijk regiedebuut is een opgewekte komedie over zes werkloze staalarbeiders die in een post-Thatcheriaans, verhard Engeland aan de slag gaan als strippers. RTL7, 20.30-22.20u.

The Bone Collector (Phillip Noyce, 1999, VS). Afgekloven thriller waarin verlamde politieagent Denzel Washington vanuit zijn bed onervaren protégée Angelina Jolie regisseert in de jacht op een morbide seriemoordenaar. BBC1, 22.10-24.00u.

Sleepwalkers (Mick Garris, 1992, VS). Door Stephen King geschreven, onderhoudende griezelfilm over vampierachtigen: een moeder en zoon die zich voeden met de ademtocht van hartstochtelijk gekuste maagden. Met Mädchen Amick. RTL7, 22.20-24.00u.

Honeymoon in Vegas (Andrew Bergman, 1992, VS). Schuimende lichtgewicht komedie wekt herinneringen aan Preston Sturges en Mel Brooks. Inzet van cynisch scenario over echt en onecht, bluf en eerlijkheid is het voorgenomen huwelijk tussen privé-detective Nicolas Cage en onderwijzeres Sarah Jessica Parker. Net5, 22.25-24.00u.

From Hell (Albert & Allen Hughes, 2001, VS/GB/Tsjechië). Eertijds voor het filmfestival van Rotterdam geselecteerde thriller van de tweelingbroers Hughes (Menace II Society) suggereert dat de seriemoorden van Jack the Ripper in het Londen van herfst 1888 wortelen in een politieke samenzwering. Met Johnny Depp als de met het moordonderzoek belaste inspecteur. RTL5, 22.30-0.40u.

I'm with Lucy (Jon Sherman, 2002, VS). Romantische komedie heet ondergewaardeerd te zijn. Lucy (Monica Potter) staat op het punt te trouwen, maar de kijker weet nog niet met wie. Dan wordt uitgebreid teruggeblikt op de vijf 'blind dates' die ze het afgelopen jaar had. Ned.3, 22.35-0.05u.

The Juror (Brian Gibson, 1996, VS). Demi Moore als alleenstaande vrouw annex rechtbankjurylid dat wraak neemt op Alec Baldwin, de mentale afperser die haar dwong een maffiabaas 'niet schuldig' te verklaren. Akelig confectieproduct. België 1, 0.30-2.25u.

The Outlaw Josey Wales (Clint Eastwood, 1976, VS). Gewelddadige western met ironische ondertoon en bijzondere aandacht voor landschappen en seizoenen. Na de Burgeroorlog onderneemt 'family man' Eastwood wraakactie tegen de moordenaars van zijn gezin. Veronica, 0.45-3.05u.

My Life So Far (Hugh Hudson, 1999, GB/VS). Nostalgisch coming-of-age-drama draait om welgestelde Schotse familie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Zoon ziet hoe vader (Colin Firth) oogje heeft op tante (Irène Jacob), tot verdriet van moeder (Elizabeth Mastrantonio). BBC2, 0.45-2.20u.