Televisie Film van de dag

The Untouchables. Al Capone vertelt wat zijn grote hartstocht is. Honkbal! En hij laat zich een knuppel aanreiken. Honkbal. Sport waarin zowel de individuele sportman als het team moeten excelleren. Capone wandelt om de tafel waaraan al zijn bendebazen in smoking zitten. De slagman staat er alleen voor, doceert Capone. Maar in het veld ben je een team. Ja, ja, knikken de gangsters, een team. Zonder team is de slagman dus nergens. Nee, nee, schudden de gangsters, het gaat om het team. En WHACK - daar slaat slagman Capone de hersens in van een van zijn ja-knikkers. Ja, Brian De Palma weet hoe je filmen moet. Zijn versie van The Untouchables is zwart, geestig en opwindend, met Kevin Costner nog in goeden doen en Sean Connery, Andy Garcia en Robert DeNiro (als Capone) in topvorm. Als bonus een mooie hommage aan de trappenscène van Pantserkruiser Potemkin.

(Brian De Palma, 1987, VS), Veronica, 22.25-0.45

Bas Blokker

    • Bas Blokker