Televisie Film van de dag

Terms of Endearment. Film is wat je noemt een draak. Hij is gemaakt om het publiek naar de strot te vliegen en te laten huilen en schuwt daarbij de hardste middelen niet. Een moeder sterft, kleine kinderen blijven achter. Wie kan het dan droog houden? Niet de leden van de Amerikaanse Academy; die gaven de film van James L. Brooks vijf Oscars, waaronder die voor beste film en regie. De bijrollen van Shirley Maclaine (moeder van de stervende vrouw) en Jack Nicholson (nieuwe vriend van de moeder) werden ook met Oscars bekroond. Hoofdrolspeelster Debra Winger (de stervende) werd genomineerd. Jeff Daniels kreeg niks. Die speelt dan ook een verschrikkelijke hufter, de ruggengraatloze echtgenoot van de stervende vrouw. En o, wat speelt-ie dat goed. Hij had een Oscar verdiend. De scènes met hem zijn de beste in de film. Die vliegen je naar de strot.

(James L. Brooks, 1983, VS), RTL 7 14.40-17.00

Bas Blokker

    • Bas Blokker