Taart van Ambra

Voor een springvorm van 22 cm:200 g roomboter + extra voor invetten; 100 g bittere chocolade; 3 rijpe handperen, geschild in kwarten; 75 g aardappelmeel; 75 g patentbloem + iets extra; 16 g bakpoeder; 1 eetl. cacaopoeder; geraspte schil van 1 citroen; 4 middelgrote eieren, gesplitst; snufje zout; 180 g witte basterdsuiker; 2-3 theel. kaneelpoeder; poedersuiker

Ambra is een Italiaanse die in Camaiore woont, een stadje in de Toscaanse kuststrook Versilia. Terwijl wij ons tegoed deden aan een vismaaltijd in een gezellig visrestaurant tijdens het Carnaval in Viareggio, ging het gesprek over wat er allemaal lekker is. Italianen praten bijna altijd over eten; hoe lekkerder de maaltijd hoe lekkerder de gerechten die ter sprake komen. Zo kwam ook deze chocoladetaart met peren aan de orde. Het is een taart die in haar familie 's winters vaak gemaakt wordt voor de zondagse maaltijd. Ambra's taart bleek niet moeilijk om te maken, is huiselijk qua voorkomen en een wonder van luchtigheid. Bovendien is hij erg lekker en doet het goed als nagerecht. Een taart dus met vele pluspunten. Bereiding: verwarm de oven voor op 175° C. Vet de binnenkant van de springvorm dun met boter in en stuif er een waasje bloem over. Breek de chocolade in stukjes en laat ze samen met de roomboter in een pan smelten op laag vuur onder nu en dan omroeren. Neem dan de pan van het vuur en laat het mengsel iets bekoelen. Verwijder het klokhuis uit de kwarten peer en snijd ze overlangs in niet al te dunne plakjes. Vermeng aardappelmeel, bloem, zout, bakpoeder en citroenrasp met elkaar in een grote beslagkom. Klop het eiwit in een ruime kom samen met een snufje zout tot stijve pieken. Klop in een andere kom eidooiers en basterdsuiker tezamen tot een bleekgeel en vrij luchtig mengsel. Doe hier het lauwe chocolademengsel bij en klop alles tot een homogene massa. Klop dit door het stijfgeklopte eiwit. Schep tot slot het mengsel van droge bestanddelen door tot een homogeen en luchtig beslag is verkregen. Beleg de bodem van de springvorm met de plakjes peer, strooi er naar smaak kaneelpoeder over en giet het beslag over de peren in de springvorm. Bak de taart 45-50 minuten in het midden van de oven. Hij is gaar als een in de taart gestoken metalen spies er weer schoon uitkomt. Laat de taart afkoelen, verwijder de ring van de vorm en bestrooi de chocoladetaart vlak voor het serveren met poedersuiker.

FLORINE BOUCHER

    • Florine Boucher