Scheermesmakers schikken conflict

Tweeënhalf jaar al maken 's werelds grootste scheermesfabrikanten Gillette en Schick-Wilkinson elkaar het leven zuur. Gisteren hebben beide partijen opeens besloten hun conflict over scheerpatenten en onterechte reclame-uitingen bij te leggen, zo meldde de Britse nieuwszender BBC op zijn website.

De strijd draaide voornamelijk om het vierbladige scheermes Quattro dat Schick-Wilkinson in september 2003 op de markt bracht. Volgens Gillette pleegde zijn concurrent met dat scheermes patentinbreuk, omdat de stand van de mesjes te veel zou lijken op die van de succesvolle driebladige Mach3, waarvan de messtand gepatenteerd is door Gillette. Schick-Wilkinson, dat oprukte in de markt, werd aangeklaagd. Maar dat bedrijf sleepte vervolgens Gillette voor de rechter wegens een reclame-uiting ('Gillette, the best a man can get') die onterecht zou zijn.

Een Nederlandse rechter besloot twee jaar geleden dat beide bedrijven mogen claimen dat hun scheermesjes de beste zijn. Gisteren werd rond het patentconflict een schikking getroffen - de inhoud ervan houden ze geheim.

'We blijven concurrenten, maar zullen op de markt vechten en niet in de rechtszaal', zei een woordvoerder van Gillette in een reactie.