Postbank moet slachtoffers truc compenseren

Amsterdam, 18 febr. De Postbank moet enkele klanten die de dupe zijn geworden van een wisseltruc met hun bankpas, financieel compenseren. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam bepaald. De klanten werden het slachtoffer van de zogenoemde tientjestruc, die enkele jaren geleden veel werd toegepast. Daarbij werden consumenten tijdens het pinnen afgeleid door criminelen die hen wezen op een bankbiljet dat bij de geldautomaat op de grond lag. Als de pinner zich bukte om het geld op te rapen, verwisselden de oplichters zijn bankpas. Eerder al hadden ze de pincode afgekeken. De Postbank stelde dat zij klanten al in de zomer van 2003 heeft gewaarschuwd voor de wisseltruc. De rechter oordeelde dat de slachtoffers niet opzettelijk hun pincode prijsgaven en hun pas kwijtraakten.