PCM Uitgevers gaat in radio

PCM Uitgevers gaat de radiostations Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM overnemen. Het concern, onder meer uitgever van boeken en van kranten als NRC Handelsblad, De Volkskrant en Trouw , meldde gisteren een principeovereenkomst bereikt te hebben met de huidige eigenaren van de radiostations, Ad Ossendrijver en Willem van Kooten.

Hiermee breidt PCM Uitgevers haar diversiteit aan media-activiteiten uit, een strategie die al eerder werd aangekondigd. Omdat de oplages van de kranten langzaam dalen, zoekt de uitgever naar groei in bijvoorbeeld radio en televisie.

Volgens bestuursvoorzitter Theo Bouwman van PCM Uitgevers zijn Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM weliswaar doelgroepzenders, maar zitten ze 'midden in de lezersgroep van onze dagbladen.' Bouwman, die in de loop van dit jaar vertrekt bij de uitgever, spreekt van een goede mix. 'PCM heeft kwaliteitskranten en Arrow kwaliteitsmuziek.'

Hoeveel PCM Uitgevers heeft betaald voor de twee radiozenders wilde het bedrijf niet zeggen.

De bedoeling is dat de Volkskrant in elk geval nieuwsbulletins gaat brengen op Arrow. 'Verder denken we aan rubrieken waarin we gebruik kunnen maken van de expertise van de krant op het gebied van kunst, cultuur, sport en wetenschap', aldus adjunct-hoofdredacteur Suzanne Weusten van De Volkskrant.

Volgens Ossendrijver gaat er ook gekeken worden naar gemeenschappelijke diensten op internet.

Naar de twee Arrow-stations luisteren maandelijks twee miljoen mensen. Arrow Classic Rock had de afgelopen maanden een marktaandeel van 1,8 procent en de jazz-zender blijft volgens cijfers van het Continu LuisterOnderzoek (CLO) net onder de 1 procent.

Concurrent Telegraaf Media Groep (TMG) maakte begin deze maand bekend voor 190 miljoen euro een belang in Sky Radio te hebben gekocht. Ook PCM heeft naar dit station gekeken, maar vond het te duur. TMG deed de overname van Sky Radio samen met de investeringsmaatschappij van ING.