Paal en perk

Er is een groep mensen die zegt: kwetsen met woorden of beelden kan niet. Kwetsen is alleen een lichamelijk beschadigen. Tot die groep hoor ik. Als huisarts had ik wel eens patiënten die zeiden: ik ben gekwetst. Dan zei ik: laat maar zien waar. Als ze dan zeiden: mijn ziel is gekwetst, antwoordde ik : ga dan maar naar de dominee of de pastoor of de geestelijk verzorger; daar ben ik niet voor.

Dan gebeurde er vaak iets dat onverwacht kwam voor dergelijke mensen: ze begonnen te lachen. Heel goed en heilzaam dus. Of ze werden boos op me: daar word je toch voor betaald, dat ik daarmee bij je kan komen. Nee, want een gekwetste ziel kan niet medisch behandeld worden.

Ik denk dat mensen die zeggen dat spotprenten hen kwetsen chantage plegen opdat de uitgevers of makers van de spotprenten, of regeringen, censuur gaan toepassen. Ik begrijp goed dat iemand boos wordt door hetgeen gepubliceerd is. Voor dat boos zijn is die persoon zelf verantwoordelijk en dat geldt ook voor het gebruik van geweld en ik verwacht dat de overheden daar paal en perk aan stellen.

Mohammed was als alle mensen. Hij heeft goeie dingen gezegd die naar men zegt verzameld zijn in de koran. Als iemand daarnaar wil leven, heel goed. Ik ben geen moslim en ik wil ook niet leven als een moslim, ook al overwinter ik in een gebied waar hoofdzakelijk moslims wonen. Ik zorg wel dat ik de plaatselijke cultuur eerbiedig en de mensen niet onnodig erger. Maar kwetsen? Nee dat kan ik niet zonder wapens.

    • Boris Bouricius